На 7 ноември 2018 г. в Народното събрание се проведе дискусия, организирана от ВМРО с цел представяне на предложените от тях законодателни промени за справяне с епидемията от фалшиви новини. Ето какво попита Беновска модератора Ангел Джамбазки в края на дискусията, както и какво изложение направи по време на дебатите:
 
Илиана Беновска: Взимам думата втори път само за да помоля за нещо – нека да се отдалечим с дрона на ВМРО от дребните детайли в този разговор, разказването на истории и юридическите подробности. Нищо от това не е маловажно, но то би било решимо, ако вие само едно обстоятелство декларирате, защото дотук ми се струва, че този разговор, той разбира се е пръв за вас, но се води малко свенливо със свенливостта, която се водеше разговорът в България против Истанбулската конвенция. Казвам Ви го неслучайно точно на Вас, г-н Джамбазки. Имате ли политическа воля и главно сила и влияние да можете да консолидирате около вас политическа и гражданска енергия, защото започнах с това и колегите го казаха същото в по-голямото си болшинство – трябват твърди мерки, радикални мерки, забранителни и наказателни мерки! Със свенливост, учтивост или трети пол няма да стане. Имате ли това, или вие ще бъдете поредните пиленца, които ще се опитвате да облетите фалшива новина, тя да ви клъвне, да ви откъсне краченцата и да ви преглътне?
 
Илиана Беновска: Искам малко да охладя ентусиазма Ви, г-н Джамбазки, защото съм практик. Много хубави замисли имате и Вие, и други хора, и в закона, който беше приет от името на ДПС, също има положителни неща, но като практик ще Ви кажа, че няма да можете да овладеете тази стихия. За пример ще Ви дам, тук даже присъства и колегата, който сътвори според мен тази „фейкнюз”, запитах онзи ден, когато възникна скандалът в ДАБЧ и след изявлението на президента Радев запитах ръководителя на Специализираната прокуратура дали Радев е инициирал тази проверка. Той отговори, че това категорично не е така. От прокуратурата дадоха писмен отговор, в който изложиха фактите, които в резюме бяха, че от президентството са изпратени документи, но не по казуса. Излезе новина със заглавие – „Президентът Радев е инициирал проверката в ДАБЧ”, второто изречение отдолу обаче беше вярното – „тези документи не са по темата”. Но хората в повечето случаи знаете четем заглавията и заглавията ни карат да четем по-надолу или не. Така че това е само последният пример, може да дам повече истории за примери. С една дума аз смятам, че начинът, по който тръгвате, няма да доведе до радикална промяна, защото дори и по някакъв начин да регулирате сайтове и други девиации медийни ще ги нарека, няма да успеете да овладеете това, което казахте в началото – всеки е автор, снима си с телефона, пуска си в разни групи, пише някакви неща и това се тиражира. Въпросът е, че може би трябва да въведете нещо, което Вие политиците се пазите и в български, и в европейски мащаб и ще прозвучи сигурно доста твърдо – трябва да въведете забрани. И ще дам пример, в Закона за радио и телевизия благодарение на това, че ние, електронните медии ползваме държавен ресурс, първо ни задължава да плащаме лицензни такси. А за да получим този ресурс ние първо се явяваме на конкурс с концепция, която бива или не бива одобрена. По този закон, накратко ще кажа, ако извършиш определени нарушения може да се стигне до отнемане на твоята лицензия. Няма ли такъв механизъм първо за създаване и второ за регулация и ако щете и наказание, няма да се спра да употребя тази дума, към интернет сайтовете никакъв успех няма да постигнете. Даже в момента чета мислено фалшивите новини, които след малко ще се появят и даже вече се появяват по повод вашата дискусия. Засега толкова!
 
Ангел Джамбазки: Благодаря Ви за това, че подкрепихте нашия ентусиазъм. Само кратък коментар ще си позволя. За да успеем като общество да стигнем до регулации първо трябва да разберем кой стои зад тях, трябва да намерим физическото лице, което стои зад публикацията, за да може да носи отговорност за думите си. Защото наистина свободата на словото не изключва това да твърдиш неща, които не можеш да защитиш. Това не е свобода на словото, това е състав от НК. Така че това е целта на занятието – да се стигне до авторите, до собствениците, до отговорните лица, които твърдят тези неща.
 
Илиана Беновска: Между другото мога ли да попитам къде са представителите на другите парламентарно представени групи тук? Вероятно сте ги били поканили, но аз не виждам тук никой друг, освен ВМРО, дори не виждам вашите коалиционни партньори?