Прокуратурата в Германия твърди, че предполагаеми членове на ислямистката терористична организация са планирали бомбен атентат в Берлин. „Става дума за предварително организиран атентат в Германия и то в Берлин", каза говорителят на разследващите служби Мартин Щелнер, съобщав вестник "Zeit". Според изданието целта е бил прочутия Александер Плац и легендарния пропусквателен пункт от времаната на стената - "Чекпойнт Чарли".

Под ръководството на Берлинската криминална служба повече от 450 полицаи от столицата са претърсили 4 апартамента и 2 офиса. При акцията с иззети компютри, мобилни телефони и чертежи. Взривни вещества и оръжие не са открити.

Разследването е насочено към четирима алжирци, за които се предполага, че са членове на "Ислямска държава". Те планирали „тежки общественоопасни престъпления" в Германия и в други европейски държави. Групата била следена още от януари.

Според източници на в. "Zeit" главният заподозрян е 35-годишен алжирец. Той е задържан в Атендорн (Северен Рейн - Вестфалия) заедно със съпругата си. Там те пребивавали в бежански лагер.

Арестуваният е пристигнал в Германия през есента на 2015 год. по т.нар. балкански маршрут и е регистриран като бежанец в Бавария. Той се е представял с фалшиви документи за сирийски гражданин. Полицията потвърждава, че задържаният е издирван и от алжирската полиция заради участие във военни действия в Сирия.