Честито рождество на вярващите и на не особено ревностните християни, които и без да парадират с набожност живеят по каноните на християнската етика!

Светлият празник в същото време дава повод на един политически коментатор, който не е богослов или духовно лице, за един натрапващ се от екрана на БНТ по време на прякото излъчване на службата от храма “Ал. Невски” въпрос, нуждаещ се от осветляване. Ако има възмутени от “политизирането”, нека да обърнат възмущението си към някой друг, а не към “приносителя на лошите вести”.

Питам какво търси в центъра на богослужението покрай партиарха и архиереите на най-видно видно място в храма лицето Стоян Денчев – и не за първи път се откроява така централно при подобни церемонии, както се казва в един текст, разпространен през изминалата 2016 г.

“И до ден днешен от Светия синод не дават обяснение, каква роля е отредена на несменяемия ректор на скандалния Библиотекарски институт Стоян Денчев, който по време на най-светлите християнски празници се изтъпанва досами патриарха в храма „Св. Ал. Невски”. Дори да е член на настоятелството или негов председател, присъствието му до главата на БПЦ, е смущаващо и дори компрометиращо.

Все пак Денчев е бил вице президент на Мултигруп и депутат от ДПС, а съмненията за връзки с някогашната ДС продължават и до днес. Института на Денчев нашумя с масовото, но неясно финансиране на проекти по линия на Фонда за научни изследвания. Също и с присъствието на редица скандални и провалени висши ченгета, които в библиотекарския се накичват с научни степени. И точно Денчев да бъде натрапван на обществото с неизменното си присъствие до патриарха е най-малкото странно. За да пришиеш към библиотекознанието темата за националната сигурност и да се лепнеш за главата на БПЦ се искат ловкост и хитрост, каквито Денчев очевидно притежава. Но не той е виновен за смущаващата гледка, а Синодът. Дори да е полезен с нещо, какъвто аргумент несъмнено би се изтъкнал, дискретността би била по-подходяща като модел на поведение. Скандално е защо висшият клир е безмълвен. Или пък със запушена уста…” https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/sinodat–zariata-politikata-jaltitsite.html

Да припомня, че Стоян Денчев беше сивият кардинал на  правителството на Любен Беров след безкръвния преврат на службите, мобилизирани да свалят през лятото и есента на 1992 г. управлението на СДС. В неговия съветнически кабинет в Министерския съвет се създаде т.н. Г 13, рекламирана като “честните частници” от групата на новите “строители на България”, представяни човек по човек в поредица от предавания “Панорама” от Иван Гарелов.

Днес вече мнозина признават, че по онова време се създаде гръбнакът на организираната престъпност в резултат на системното нарушаване на югоембргото чрез огромни, държавно обслужвани доставки на руски суровини и материали за войната на Милошевич срещу бягащите от контрола на Белград бивши съюзни републики. Отчисленията от тази контрабанда наляха основите на българската мафия, а представители на Г 13 заплашиха моя милост като главен редактор на в. “Експрес” да спра с публикуването на разобличителни материали за контрабандата в нарушение на югоембаргото ( в телефонно обаждане Бориослав Дионисиев ме предупреди, че ако не престана с тези статии, ще си изтегли рекламите на негова фирма за внос на автомобили “Булвария”, както и стана- след което  натискът се засили и се наложи да напусна поста на главния редактор пред заплахата сабствениците да спрат вестника заради мен).

На фотокопието: Западни издания, като австрийският в. “Ди Велтвохе”, започнаха на цитират и препечатват “Експрес” със следната констатация:

“Въпреки всички заплахи и опити за сплашване някои медии и преди всичко независимият “Експрес” показват учудваща смелост. Около тях се формира обществената съпротива срещу организираната престъпност. Но и българските гангстери знаят как да затварят устата на неудобните журналисти”. ( “Ди Велтвохе”, 17 февруари 1994 г., позовайки се на статията със заглавие “Изплува истината за бандитската война” в българския в. “Експрес” от 25 януари 1994 г. )  

Днес в началото на репортажа на БНТ от богослужението се видя президентът Румен Радев в компанията на архитекта на правителството на Мултигруп Стоян Денчев ( не и на казионната снимка тук).Но с напредването на времето камерите показаха как Денчев заема централно място, а президентът остана нейде в периферията – или поне не беше “интересен за показване” с такава натрапчива честото, както Стоян Денчев.Отново, отново и отново обективите се фокусираха върху нелепо открояваща се фигура на библиотекарския ректор в обкръжението на празнично пременените архиереи.

Което ме кара да попитам: тази наша българска Коледа библейска ли е по своята същност или е “библиотекарска”?

ЗАБЕЛЕЖКА: Кадрите направих от екрана на телевизора по време на прякото излъчване по БНТ, а снимката на Румен Радев е от проправителствения русофилски сайт БЛИЦ, който не е “забелязал” демонстративно – централната роля на Денчев .

Share on Facebook