Когато има мач Реал Мадрид - Барселона, ако тогава има и концерт как ще разбереш дали хората са отишли за концерта или за дербито? Такава метафора реши да използва Борисов за съчетаването на избори с референдум в ефира на БНТ. „Вчера реших да се намеся. Отидох и казах, че изборите ще са в един ден. Мисля, че и нашите сънародници в чужбина ще са доволни от промените. За всяка секция се командироват от България за 3-4 дни служители от външното министерство. Всичко излиза много пари, не си мислете, че разкриването на секция е лесна работа”, заяви Борисов и добави. „ГЕРБ искаше само намаляне на кампанията от 4 седмици на 3 седмици. Ако трябва да обобщим цялата тази какафония, която се създаде – имаме вече задължително гласуване, референдумите са по старому и секциите също.”

„Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция и съвместна работа. Вчера беше вододела с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, и уж коалиционното ДСБ, което забива нож в гърба на ГЕРБ”, добави Борисов.

„От вчера започна изграждането на истинската коалиция като алтернатива на ГЕРБ – ДПС, БСП И ДСБ”, заяви премиерът.

Според премиерът Патриотичният фронт разбра, че може да се довери на ГЕРБ. Много разчитам на премиерът Калфин, работим много добре. Снощи се чухме да си пожелаем весели празници”, каза с усмивка Борисов.

"Никоя партия в парламента не иска правителството да падне, просто дразнят. Ние никога не сме разчитали на никого. Вече се консолидира опозицията. Това от една страна е хубаво, защото вече няма да ме питат дали имам уговорки с ДПС. Трябва да правя компромиси, защото ми е най-мила държавата”, заяви премиерът.

"Йорданка Фандъкова и Димитър Николов няма да са кандидати за президенти на ГЕРБ", добави той.