богато на витамин В1
лесно
20 порции
150 мин


229 ккал
мазнини 8 г
въглехидрати 34 г
холестерол 60 мг
протеини 5 г
фибри 1 г

необходими продукти:
700 г брашно
100 г захар
20 г мед
150 г масло
20 г мая
190 г топло мляко
3 яйца
щипка сол
ванилия
2 жълтъка за намазване
2 супени лъжици захар за поръсване
мармалад и стафиди по желание

начин на приготвяне:
1 Смесете брашното, маслото, захарта, меда, яйцата, ванилията и солта. Отделно разтворете маята в топлото мляко и я добавете към останалите съставки. Месете в продължение на около 20 минути и оставете тестото да втаса за 1 час в топла фурна на 40°С.
2 Разточете го, разделете го и го оформете на фитили. Сплетете ги на плитка и ги оставете отново да втасат за 40 мин. Намажете отгоре с разбитите жълтъци, поръсете със захар.
4 Печете в загрята фурна на 200°С около 25 минути.

По желание добавете мармалад и стафиди, докато сплитате фитилите от тесто.

За още практична и полезна информация, вкусни предложения и срещи със специалисти по здравословно хранене и кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!