богато на витамин С

лесно

10 порции

50 мин+охлаждане

За една порция:

326 ккал

мазнини 24 г

холестерол 34 мг

въглехидрати 23 г

протеини 3,5 г

фибри 1,1 г

необходими продукти:

1 лист бутер тесто

200 г сметана

1/3 ч.ч. пудра захар

12 бр. ягоди

начин на приготвяне:

1 Разточете кората, след като тестото се размрази и отпусне на стайна температура. Сложете го в тава за печене, застлана с хартия. Сложете го във фурната и го изпечете на 180°С до зачервяване. Извадете и оставете кората да изстине.

2 Разбийте с помощта на миксер сметаната със захарта на гъст крем. Разделете кората на две и половина части. Едната използвайте за основа в подходящ по размер, продълговат съд, половинката разделете още веднъж на две за стени, а остатъка от изпечената кора - за покриване.

4 Асемблирайте сладкиша, като поставите основата от кората и двете стени от бутер тесто в съда. Напълнете с разбитата сметана и ягоди и покрийте с кора.

5 Сложете десерта в хладилника да се стегне за една нощ. Нарежете го с остър нож на дебели правоъгълни парчета и ги слепете една за друга със срязаната част нагоре.

Добавете още ягоди, ако разбитата сметана не е достатъчна, за да изпълни пространството между корите, или сложете още сметана.

За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!