Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в 4 окръга заради вируса Зика. В щата са открити поне 9 случая на заболяването.
Според здравните власти във всички случи заболелите са се заразили при пътуване в страни, засегнати от вируса, съобщи БНР.

Данни на Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта сочат, че в над 10 щата на САЩ са установени над 30 случая на заразяване със Зика през 2015 и 2016 година.

Вчера бе съобщено за първия случай на предаване на вируса Зика по полов път в Тексас.

Междувременно президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви в специално обръщение към нацията, че борбата с комарите, преносители на заразата, трябва да стане приоритет за страната.

Русеф потвърди, че от 13 февруари 220 000 военнослужещи ще се включват в инспекции на недвижими имоти, където може да има места за размножаване на насекомите.

Случаи на микроцефалия и анормално развитие на мозъка са наблюдавани у фетуси и новородени, чиито майки са се заразили с вируса Зика в Полинезия и Бразилия.

Бразилско изследване навежда на мисълта, че рискът от малформации у бебетата е по-голям, когато инфекцията се появи у майката през първите три месеца от бременността й.