Шпаргалки (от руски - пищови за изпит) плъзнаха из кулоарите на червения конгрес преди гласуването за лидер и Национален съвет тази вечер. Пищовите, за които в редиците на БСП се използва руската дума, се раздават на делегатите най-вече за членовете на висшето ръководство - пленума, където битката ще е много оспорвана. Номинирани са 571 души, които ще се борят за около 150 места. Националният съвет е общо 180 души, но има 31 делегирани представители от регионите. В изборната квота пък са заделени места за жени и младежи, което прави битката още по-ожесточена и пазарлъците големи.

Гласуването за ръководните органи на БСП ще е посреднощ, след като конгресът закъснява с няколко часа от първоначално предвидения дневен ред. Вотът ще е таен, като за целта в зала 6 на НДК вече са разположени 40 урни, които се охраняват зорко. За първи път от години целият партиен форум на БСП е под строга охрана, а на входа на НДК има разположени скенери на НСО, уточнява в. "24 часа".

Отводите за лидерския пост се увеличават. Президентът на ПЕС Сергей Станишев също е внесъл отвод преди старта на закритото заседание на конгреса. Писмен отказ за участие в надпреварата са внесли и Калоян Паргов, Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Антон Кутев, Жельо Бойчев, Милко Багдасаров и Радослав Каратанчев.

По време на изказвания в зала зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов се е отказал от битката за шефския пост в полза на лидера си Михаил Миков.

Костадин Паскалев също устно е обявил, че няма да участва и е подкрепил Корнелия Нинова.

Очаква се отводи по време на изказванията да си направят още Ангел Найденов и Кирил Добрев.

8 социалисти си направиха отвод още преди началото на конгреса - евродепутатът Георги Пирински, ексдепутатите Петър Мутафчиев, Бойко Великов, Атанаска Тенева, Борислав Гуцанов и Ваня Добрева, настоящият Иван Иванов и шефката на жените в БСП Каня Николова.

В битката засега продължават настоящият лидер Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов и Георги Гергов. Очакванията са да няма избран лидер на първи тур и утре да има балотаж между Миков и Нинова.

Извън лидерската битка форумът протича изключително вяло и делегатите прекарват повече време в кулоарите и кафетата на НДК, отколкото в залата. "Най-накрая ще уморим капитализма... от скука", коментира червен ексдепутат.