Италианската полиция арестува четирима души след разследване за планирани атентати в Рим по време на Светата година, обявена от папа Франциск, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокурора на Милано Маурицио Романели.

Сред арестуваните е мароканец, пребиваващ в Италия, който е получил заповед от боец на групировката "Ислямска държава" да извърши атентати в Рим по време на Светата година.

До арестите се е стигнало след прехващане на съобщения, които са си разменили хора от територии под контрола на ИД и задържаните. В съобщенията е имало заповеди за атаки в Италия, основно в Рим.

Романели каза, че няма данни за непосредствена терористична заплаха.

Сред арестуваните са роденият в Мароко Абдерахим Мутахрик и неговата съпруга Салма Бенчарки. Двамата планирали да отпътуват от град Леко, в който живеели, за териториите под контрола на ИД, като вземат със себе си и двете си деца на 2 и на 4 години. Мутахрик е боксьор и е имал италианско гражданство.

Задържан е и мароканецът Абдерахман Хачия, на 23 години, който също планирал да пътува за териториите под контрола на ИД. Той е бил арестуван в град Варезе.

Издадени са две заповеди за арест на италианско-мароканска двойка, която вече е напуснала Италия и е отишла в територии под контрола на ИД заедно с трите си малки деца. Мъжът Мохамед Корайчи, който станал боец на ИД, подготвял пътуване до Сирия и Ирак на други свои роднини, за да се присъединят към ИД. Сред арестуваните в Италия е сестрата на Корайчи.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви в италианската телевизионна програма Матино Чинкуе, че арестуваните са имали "много лоши намерения", предаде ДПА.
 

/БТА/