Сладкишите са важна част от великденската трапеза. Вижте нашите предложения, директно идващи от южната ни съседка Гърция, пише gotvach.bg. Първата рецепта е за страхотен ябълков сладкиш

Необходими продукти: 8 ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 ½ ч.ч. захар, 8 яйца, 2 с.л. разтопено масло, 1 бакпулвер, 1 ванилия, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Смесете брашното с бакпулвера. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Белтъците се разбиват много добре. Смесете всички продукти и изсипете сместа в намазнена с масло тава.

Почистете и нарежете ябълките на тънки ивици и ги поставете в горната част на тестото, така че всяко парченце да се потопи в тестото. Печете на умерена фурна за около 30 минути. След като сладкиша изстине го поръсете с пудра захар.

Следващото ни предложение е за традиционни гръцки сладки със сусам

Необходими продукти: 1 ч.ч. разтопено масло, 1 ½ ч.ч. захар, 3 яйца, ½ ч.ч. портокалов сок, 6 ч.ч. брашно, ½ ч.л. сода, 2 ч.л. бакпулвер, 7 с.л. мляко. За намазването на сладките са нужни 1 яйце, разбито с малко мляко и сусам за поръсване.

Начин на приготвяне: Смесете разтопеното масло и захарта. Добавете яйцата едно по едно и последователно прибавете портокаловият сок. Пресейте брашното със содата и бакпулвера и ги прибавете към останалите продукти. Замесете меко тесто.

Направете сладките във форма, която желаете. Традиционните гръцки сладки обаче се правят като се преплитат две части и краищата се прилепват. Отгоре ги намажете със сместа от яйце и прясно мляко и най-накрая поръсете със сусам. Печете на умерена фурна.

Гръцки сладки II вид

Необходими продукти: 250 г масло, 1 ч.ч. захар, 3 жълтъка, 1 ванилия, 1 бакпулвер, ½ ч.ч. прясно мляко, 4 ½ ч.ч. брашно, настъргана лимонова и портокалова кора.

Начин на приготвяне: Разбийте маслото със захарта, прибавете жълтъците, ванилията, млякото, настърганата портокалова и лимонова кора. Направете гладка смес и прибавете брашното с бакпулвера. Направете тестото, ако се наложи добавете още брашно.

След като оформите окончателно тестото го оставете да си почине един час. Оформете сладки в различни форми и печете на умерена фурна.