Не мога да преброя колко пъти съм говорил с моя гръцки колега, два пъти се срещнахме и лично, премиерът също е говорил с Ципрас с цел да решим кризата с блокирането на границата. Това каза в студиото на БНТ Даниел Митов. Той посочи, че става дума за вътрешен проблем на Гърция, свързан с два проектозакона, внесени в парламента от кабинета на Ципрас. „Изпратили сме сигнал до Брюксел, очакваме ЕК да се задейства и да започне наказателна процедура срещу съседите”, допълни министърът на външните работи.

Според него, българската държава се е ангажирала на всички нива и дори преговаря с гръцките протестиращи, което не е редно, но се прави с цел облекчаване на ненормалната ситуация на границата.

„Няма да спрем да упражняваме натиск на всички равнища, ако нещата на границата не се нормализират”, потвърди Митов. Той обаче предупреди, че няма как да получим компенсации за претърпени загуби от Европейската комисия, която няма такава практика. Единственото възможно е да се подаде иск срещу фермерите от нашите превозвачи в гръцки съдилища.