Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от публикуван в Търговския регистър договор от 15 декември, чрез който 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабрика "Комсо табако" се прехвърля на компанията "НСН инвестмънт" с партньори Пеевски (90%) и Ирена Кръстева (10%). 

Промяната на контрола върху 18% от "Юрий Гагарин" още не е вписана, а цената не става ясна, тъй като е била уговорена с друг договор на 12 ноември.
 
Пазарната стойност на дела според цените на акциите на компанията на Българската фондова борса е около 8 млн. лв.

Така Пеевски повтаря схемата, чрез която частично осветли участието си и в "Булгартабак холдинг", където на книга контролира 5% от капитала.

Неформално той е сочен за мажоритарен собственик и на двете. Купеното сега дружество е познато с това, че основният му бизнес беше забранен със закон, за да се изгони старият му собственик и да се придобие евтино от групата "Булгартабак".

Това лято, вече под контрола на верния акционер, депутатите решиха забраната да падне. И забраната, и разрешението станаха с гласовете на ГЕРБ.

Отъпкана схема

Участието на Пеевски в "Юрий Гагарин" става през компанията "Комсо табако", която към средата на юли държи 18% от акциите в производителя на цигарени гилзи и с това е вторият по тежест негов съсобственик след "Баранко" с неговите 49%. 

Досега "Комсо табако" бе притежание на сейшелската офшорка Desentia Limited, с което реалният краен собственик оставаше скрит. На 15 декември обаче тя е прехвърлила 100% от дяловете на "Комсо табако" на българската "НСН инвестмънт". Това е компанията, която Ирена Кръстева регистрира през лятото на тази година, а седмици по-късно дари 90% от нея на сина си Делян Пеевски. 

Така семейството сега придобива официално участие в пловдивския производител на цигарени гилзи. Цената на сделката не се знае, но номиналната стойност на дяловете на "Комсо табако" е 591 хил. лв. 

Освен това, оценен през борсовите котировки на "Юрий Гагарин" в четвъртък, които са 43 лв. за акция, делът в компанията би трябвало да струва 7.7 млн. лв. Към деветмесечието на тази година "Юрий Гагарин" отчита печалба от 5.98 млн. лв. при спад на приходите от 72.4 млн. лв. на 71.9 млн. лв. Дружеството има активи за 87.2 млн. лв.

По същата схема през тази година депутатът и майка му официализираха 5% собственост в най-голямата компания на борсата - "Булгартабак холдинг". Това стана чрез същата фирма "НСН инвестмънт", която купи "Табако инвестмънт" от оръжейния търговец Петър Манджуков. 

"Табако инвестмънт" е директен собственик на 5% от цигарения холдинг, чиято пазарна капитализация към четвъртък надхвърля 448.5 млн. лв. Това значи, че пакетът, притежание на Пеевски и майка му, се оценява на 22.4 млн. лв.

Чрез новата сделка Пеевски се обвързва и по още един начин с "Булгартабак холдинг" - като съдружник. Причината е, че цигареният холдинг от пролетта на 2015 г. контролира най-големия акционер в "Юрий Гагарин" - "Баранко". Допреди това, аналогично на "Комсо", и тук собственик беше офшорката от Белиз Droslian Limited, но дъщерните фабрики на "Булгартабак" - "София БТ" и "Благоевград БТ", придобиха съответно 34% и 31%.

Нещо за деклариране

След като години наред депутатът декларираше скромно имущество, което не съответства на демонстрирания от него стандарт на живот, а през 2014 г. скъса с бизнес партньора си - мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, Пеевски чувствително подобри материалния си статус. 

В тазгодишната му декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувана на сайта на Народното събрание, депутатът осветли 50% акционерно участие в "Балканска медийна компания", притежание на 50% от дяловете на "Био уотър", 50% от "Био уотър инвестмънт" и участие от 49% в международната компания Al Entisar General Enterprises Co L.L.C.

Това обаче не дава отговор на въпроса откъде Пеевски и майка му извадиха 900 хил. лв., които наляха за вдигане на капитала на съвместната им компания "НСН инвестмънт" до над 1 млн. лв. 

Парите за увеличението са преведени на 9 ноември, а то е заявено в Търговския регистър на 11 ноември - ден преди договорената покупка на "Комсо табако", което предполага, че вероятно е служило частично или изцяло за покупката.

Макар досега да нямаше директна връзка между Пеевски и "Юрий Гагарин", интересите и влиянието на депутата върху пловдивската компания прозираха ясно през последните години. До 2006 година големият производител на консумативи за цигарената промишленост се контролираше от държавната по това време "Булгартабак", след което бе купена от кипърска офшорна компания, кредитирана от ПИБ. След приватизацията на цигарения холдинг от дружества, близки до Пеевски и Цветан Василев, бяха предприети действия за връщането на контрола и върху "Юрий Гагарин". 

Това стана с помощта на правителството на ГЕРБ, което позволи прокарването на лобистки законови поправки през 2012 г., с които бе забранено производството на цигарени гилзи (основен бизнес на пловдивската компания). Така се стигна до продажбата й на фирми, близки до тогавашния тандем Пеевски - Василев, след което забраната за производство на гилзи падна.

С Делян Пеевски се свързва и компанията "Дореко комерс", която в последните години имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът й от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". 

"Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството, инвеститор в новата печатница на медиите на Пеевски и Кръстева. Друго дружество от групата е "Дореко секюрити", където управител е бившият началник на Националната следствена служба Бойко Найденов. 

По думите на Цветан Василев той е бил първоначалният кандидат на Пеевски за главен прокурор през 2012 г., а впоследствие е назначен и "намерил тих пристан в "Булгартабак".