Депутатите Валери Симеонов, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев се обявиха за група за натиск върху Фонда за гарантиране на влоговете, за да оповести имената и фирмите, теглили и не връщали кредити в КТБ, след като излезе докладът на проверяващата фирма "Аликс партнърс".Вчера те са били на среща с фонда, както и със синдици на банката, за да оспорват конфиденциалността на договора с международната фирма "Аликс партнърс", според който нито докладът, който тя ще изготви, нито имената на топ вложителите могат да бъдат огласявани.

Четиримата депутати увериха медиите, че са постигнали споразумение списъкът на хората, източвали КТБ, с изключение на тези, които ще бъдат дадени на прокуратурата от фонда, да бъде оповестен. Те обаче не успяха да обяснят механизмите, по които това ще се случи. Но добавиха, че докладът на международната фирма ще бъде готов в края на тази година, а списъкът на въпросните вложители най-вероятно ще бъде публикуван в началото на 2015 г.

Депутатите казаха още, че ще привлекат и други свои колеги към инициативата си за натиск и ще поканят представители на проверяващата фирма в парламента, за да продължат да ги убеждават да свалят клаузите за конфиденциалност.