Цигарените опаковки със стряскащи снимки по тях, които ЕС иска да въведе, няма да подминат и българския пазар. Това стана ясно след като днес на първо четене депутатите от парламентарната икономическа комисия приеха промените в Закона за тютюна.

Без дебати народните представители се съгласиха в родното законодателство да бъдат транспонирани европейски директиви, които имат за цел да намалят тютюнопушенето. Новите правила на Европа се отнасят за всички страни-членки и влизат в сила от 20 май 2016-а година. В търговската мрежа обаче от старите цигари може да има до 20 май 2017-а.

Според европейската директива вече 65% от обема на цигарените опаковки трябва да са запазени за стряскащи снимки на пушачи, както и за надписи, които да напомнят за вредата от този навик.

Освен здравните предупреждения новите правила забраняват продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване и на цигари с характерни вкусово-ароматни качества. Забраняват се и познатите ни ментолови цигари например, тъй като директивата не разрешава вече да има цигари с филтри и хартия, които дават възможност за промяна на мириса или вкуса на цигарите.