Почти нямахме навика да отваряме менюто, първо защото на сервитьора му бе по-лесно да изброи какво има, отколкото какво няма, а и всичко в него се въртеше около скарата.
Кебапчета, кюфтета… шишчета,
– И мешана скара! — мрачно добавяше той, когато седнехме на масата.
Мешаната скара заемаше централна позиция в едновремешния ресторант. Тя включваше кюфте, кебапче, пържола, шишче, дроб и гарнитура, и всичко това само за 1,70 лв.
Измайсторената от Балкантурист шопска салата излизаше по 70 ст., пържените картофки със сирене с 10 ст. отгоре, а най-скъпият специалитет на заведението не беше повече от 3,50 лв. Българските ракии, водки и коняци струваха по 50-60 ст. за 50 гр., а руската водка 0,70 лв.
Цялата власт в заведението се държеше от сервитьора с папийонката. От него зависеше всичко. Като се започне от това да благоволи да те настани на масата, да ти поразреди или не питието, да ти намали или не грамажа на салата и се завършваше с най-важното – не дали, а с колко да ти надпише сметката.
Друг въпрос е, че храната често се сервираше изстинала, повече от половината от написаното в менюто редовно липсваше и все имахме съмнението, че ни се сервираше недояденото от предишния клиент.
Въпреки това обаче винаги му оставяхме стабилен бакшиш, за да спечелим благоволението му другият път пак да ни настани във винаги претъпкания ресторант. А и най-важното за нас бе не какво ядем и пием в него, а че споделяме атмосферата му с приятели.
Прочетете още
- 16:29 Аптеките изнемогват: Без надценки, без плащания, без глас – пациентите остават без лекарства!
- 18:00 Шофьори "газят" правилата на АМ Тракия, изпреварват през аварийната СНИМКИ
- 17:00 Паркиране със „стил" в София: бус на тротоара и под тента
- 19:00 Стъкло под гумата: Шофьорка получи неприятна изненада СНИМКИ