Писмото на Доналд Туск и неговите предложения са добра изходна точка. Така поне смяна говорителят на британските консерватори в Европарламента Сайед Камал. Защото темите за конкурентоспособността, разграждането на бюрокрацията, засилването на ролята на националните парламенти и ограничаването на социалните услуги за икономическите мигранти не били само британски въпрос. „Всички страни от ЕС ще имат полза от това", заяви Камал.

Още в петък "шерпите" в ЕС ще започнат да преговарят за детайлите. По всичко изглежда, че британският премиер Дейвид Камерън може да разчита на подкрепата на Берлин. По време на преговорите федералния канцлер Ангела Меркел постоянно се застъпваше за компромис относно британските искания. Включително от личен интерес. Защото от реакциите на пакета с предложения на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер стана ясно, че забраната на дискриминацията вътре в ЕС продължава да е валидна, пише в коментар за Deutsche Welle Барбара Везел.

Изключителните правила за британците могат да бъдат приложени и в други страни членки. Тоест, ако бъде постигнато единодушие за ограничаване на социалните услуги, Германия също може да индексира детските надбавки и да ги напасва на ставките за трудещите се, валидни в техните родни страни.  

И докато някои консерватори виждат чашата наполовина пълна, либералите съзират заплаха за бъдещето на ЕС. "Не бива всеки път да дърпаме аварийната спирачка, когато един европейски правителствен ръководител има проблем с общественото мнение в страната си. Докъде ще стигнем тогава?", заяви председателят на либаралите в Европарламента Ги Верхофстад. Убеденият европеец настоява да бъде задълбочен политическият съюз, вместо да бъде демонтиран. Председателят на ЕНП също се изказа критично. Откакто британските консерватори напуснаха партията, защото я смятаха за твърде проевропейска, отношенията се влошиха.

„Ние искаме Великобритания да остане в ЕС, но не искаме британски ЕС", подчерта председателят на фракцията Манфред Вебер. Зелените и левите също остро критикуват компромисното предложение в полза на британския референдум. "По този начин погребваме идеята за социалния съюз. Предложението е не компромис, а коленичене пред лондонското Сити", каза председателят на лявата фракция Габи Цимер.

Британският евродепутат от опозиционната лейбъристка партия Ричард Корбърт напомни, че сделката от Брюксел е само част от общата картина. Защото на референдума ще се гласува не за "реформи в ЕС, а за членството на Великобритания в съюза, което е съвсем различен и многообхватен въпрос".

И другите страни от ЕС ще поставят своите „червени" линии при детайлните преговори през идните дни. Британците могат да разчитат на Берлин, но и скандинавските страни подкрепят в общи линии компромисното предложение за Лондон. Франция не гледа на нещата толкова ентусиазирано и предотврати предложението Лондон да получи правото на "червен картон" при вземането на решения в еврозоната.

Насрещен вятър идва и от Източна Европа. България и балтийските страни не са особено щастливи от компромиса с британците. Евроскептичните чехи виждат в лицето на Великобритания съюзник, но се опасяват от дърпането на аварийната спирачка при социалните услуги. Подобна е ситуацията и в Полша. Новото полско правителство е близко в идеологически план с Лондон, но от друга страна трябва да предпази стотиците хиляди полски работници в ЕС от орязване на социалните услуги. Варшава принципно ще подкрепи сделката, обаче в замяна иска съдействие за искането си за засилено присъствие на НАТО в Полша.

Вероятно промените не са толкова решаващи, колкото изглежда на пръв поглед. „Това не е компромис, който ще преобърне фундаментално ЕС и той няма да нанесе вреда на основните принципи", казва Марко Инчерти от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел. Според него при това решение не се променят принципите за вътрешноевропейските трудови мигранти, а съкращаването на социалните услуги е изключение. Освен това било важно, че не само Великобритания, а и другите страни членки могат да дръпнат „аварийната спирачка“.

„И Дейвид Камерън ще може да „продаде“ именно този аспект като своя победа. Цялата история всъщност е победа на външната опаковка над съдържанието", казва Инчерти. Освен това въпросът за социалните услуги няма да бъде решаващ за референдума във Великобритания. От решаващо значение е колко силно ще се представи Дейвид Камерън в своята кампания за британското членство в ЕС.

Oще подобни анализи четете в Investor.bg