Стотици пловдивчани се стекоха в ранни зори на Малката главна за открития пролетен панаир на занаятите. 85 майстори от България и Балканите показват творчеството си. Най-голям интерес предизвикват сергиите с хлябове, домашна лютеница и чубрица.

"Хлябът ни е хубав, защото сме добри хора и влагаме любовта си в произведеното. Ние сме първите, които срещат слънцето и даваме началото на деня, а какво по-хубаво начало от аромат на прясно изпечен хляб", разкри тайната си рецепта майстор Георги.

До него колегите му изкушаваха множеството с необичайни на пръв поглед, но традиционни за българина лютеници. Имаше такива, за които момчетата издирили рецептите от старите скринове на бабите си. Такива, които комбинират мед с домат или такива с канела и орехи.

Занаятчиите разкриха, че любовта към домашната кухня ги е накарала да започнат в началото, а после с изненада установили, че това не е просто любов към вкусната храна, а нещо, от което могат да направят бизнес. Така Костадин и колегата му Зарко почти сами започнали да предлагат своите вкусотии. След малко повече от година те успели да пробият на пазара.

Интересни бяха и подправките. Майсторките изнамерили своите рецепти от старите знахари, които заложили във вкусните и ароматни смеси.

На панаира могат да бъдат видени и различни странни и необичайни артфигурки, направени от елементи от часовници, множество бижута, керамика, грънчарски съдове, дърворезба. Все още не са се завъртели грънчарските колела, но в скоро време гостите на панаира ще могат сами да опитат да сътворят нещо с ръцете си от глина, а така също и да изтъкат плат на становете. Пред очите на публиката ще се раждат и различни видове свещи.

Осмото издание на Пролетния панаир на занаятите отново ще възкреси духа на старата пловдивска чаршия. В продължение на четири дни от 20 до 24 април на Узун чаршия на Малката главна  85 майстори от цялата страна ще представят пред пловдивчани и гостите на града над 25 старинни занаята.Тази година към тях ще се присъединят и майстори от Сърбия и Македония.