Кандидатът за номинация за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) скоро ще бъде унищожена. Той разкритикува предсказуемостта на САЩ и това, че при изпращането на войници и при всяко друго действие Вашингтон дава пресконференция, с която информира терористите за своите действия.  „Терористите ще изчезнат. ИД ще бъде унищожена, ако бъда избран за президент. И това ще се случи бързо“, увери Тръмп. Ако бъде избран за президент, спирането на ислямисткия екстремизъм ще бъде водещият приоритет на външната политика на администрацията му, добави републиканецът.

„Русия също вижда ужасите на ислямския тероризъм. Вярвам, че понижаването на напрежението и подобряването на отношенията с Русия, но само от позициите на силата, са абсолютно възможни. Здравият разум говори, че този ужасен цикъл на враждебност трябва да приключи и в идеалния вариант ще приключи скоро – за благото на двете държави“, заяви Тръмп по време на обръщение във Вашингтон.

Според милиардера, външната политика на страната се намира в катастрофално състояние. Вашингтон не може да „формира нова визия“ след края на Студената война. Според него, отсъствието на стратегия води „от една трагедия към друга“. В качество на пример той изведе ситуацията в Либия и появата на „Ислямска държава“.

Съюзниците на САЩ ще трябва да се защитават сами, ако Вашингтон не увеличи разходите си за отбрана, продължи с критиките си кандидат-президентът. Той отбеляза, че само четири от 28-те страни-членки на НАТО харчат за отбрана 2% от БВП, както е предвидено в споразумението на участниците в Алианса, а в същото време САЩ изразходват „трилиони долари за самолети, кораби, оборудване и развиване на въоръжените сили за надеждна защита на Европа и Азия“.

Тръмп заяви, че като държавен глава никога няма да допусне Иран да притежава ядрени оръжия. Милиардерът го повтори три пъти и добави, че „администрацията на Тръмп никога не би го позволила“.

Съединените щати трябва да принудят Китай да използва влиянието си върху Северна Корея за разрешаване на ядрения въпрос, смята Тръмп. „Ние имаме власт над Китай, икономическа власт, но администрацията на САЩ не разбира това. С помощта на тази власт, ние можем да управляваме и можем да накараме Китай да направи това, което е необходимо със Северна Корея, която е напълно извън контрол“, каза Тръмп. По думите му, вместо това, президентът на САЩ Барак Обама „изглежда безпомощен, докато Северна Корея увеличава своята агресия и развива ядрените си постижения“.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп призова към обновяването на въоръжените сили на страната за осигуряването на военното ѝ доминиране по света. Доналд Тръмп отбеляза, че правенето на това е ефективно от икономическа гледна точка.
Говорителят Държавния департамент на САЩ Марк Тонер на редовния брифинг отказа да коментира речта на републиканския фаворит в президентската надпревара Доналд Тръмп.

„Той е кандидат за президент на Съединените щати и, като кандидат, има пълното право да изразява становището си по външната политика“, заяви дипломатът, като каза, че има какво повече да добави.