Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Венелин Ж., на 53 г., и Кирил И., на 44 г., за съставяне на неистински официални документи с цел да бъдат използвани и за държане на предмети, материали и оръдия, за които се знае, че са предназначени и са послужили за съставяне и преправяне на документи.

На 6 октомври 2016 г. обв. Венелин Ж. и обв. Кирил И. са задържани при акция на служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и на ТД на ДАНС-Пловдив, ръководена от Районна прокуратура-Пловдив. Извършени са общо 38 обиски, претърсвания и изземвания на жилища и автомобили, съответно на 6 и 7 октомври 2016 г.

При  проведено претърсване в жилища в гр. Пловдив, обитавани от двамата обвиняеми, са намерени множество вещи и предмети, които служат за изготвяне на неистински български документи за самоличност – паспорти, лични карти и шофьорски книжки, както и дипломи за завършена образователна степен.

Впоследствие при проведени множество претърсвания и изземвания в жилища и автомобили на различни лица, свързани с обвиняемите, на територията на Пловдивска, Ямболска и Кърджалийска области, са били намерени и иззети неистински български документи за самоличност, както и акцизни стоки без бандерол – цигари, и културно-исторически ценности, за което са уведомени съответните прокуратури, на чиято територия са били открити вещите.  Обв. Венелин Ж. и обв. Кирил И. са били задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

До момента Кирил И. е осъждан четири пъти – за изнасилване, за шофиране в нетрезво състояние, за държане на неистински парични знаци с курс в страната и чужбина и за незаконно държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение, както и за държане и укриване на предмети и материали, за които е знаел, че са предназначени за съставяне и преправяне на неистински български документи за самоличност и документи за завършено образование.

До момента Венелин Ж. е осъждан общо два пъти – за поправка и пускане в обръщение на официални удостоверителни знаци и за участие в организирана престъпна група за изготвяне и държане на неистински и преправени български и чуждестранни официални документи за самоличност и за укриване на вещи и предмети, за които е знаел, че са предназначени и са послужили за съставяне и преправяне на официални български и чуждестранни документи за самоличност, с цел имотна облага.

Днес Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в Районен съд-Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.