Две формации от школата на Ботев се класираха за полуфиналите на международния ден "Балканика Къп" в Сандански. При набор 2001 "канарчетата" записаха минимален успех с 1:0 над гръцкия Панасерайкос, а при набор 2002 "жълто-черните" се наложиха с 3:1 над македонския Брегалница. И двата мача бяха изпълнени с екшън, грубости и червени картони, съобщава официалният сайт на клуба.

Преди последните мачове от груповата фаза ситуацията за двата набора на "жълто-черните" бе доста различна. При набор 2001 ботевистите трябваше да не допускат загуба с над 2 гола разлика, а всякакъв друг развой ги класираше напред. При набор 2002 обаче пловдивчани се нуждаеха от задължителна победа срещу македонците, които в първия си мач направиха 2:2 с Левски, а във втория победиха с 3:1 Пирин.

Възпитаниците на Стефан Стоянов стартираха активно двубоя срещу Панасерайкос, но през първите 35 минути не успяха да се разпишат, след като пропуски направиха Кристиан Добрев, Иван Василев и Димитър Тонев. От своя страна гърците стигнаха до няколко разбърквания пред вратата на Марио Усков, но не стигнаха до чисто положение.

Още в първата минута на втората част Иван Василев реализира четвъртия си гол от началото на турнира, след като засече с глава центриране на Димитър Пройчев. В 57-ата минута Димитър Тонев за пореден път бе фаулиран грубо и нервите на офанзивния футболист не издържаха и последва остра реакция срещу извършителя на поредното нарушение. Тонев буквално се нахвърли върху съперника си, а на терена настана масово спречкване, като в крайна сметка "жълто-черният" играч и един от най-дейните в мелето от страна на Панасерайкос получиха червени картони и двата тима доиграха мача с по 10 души. До края на срещата ботевистите пропиляха още няколко ситуации да стигнат до по-убедителна победа.

При набор 2002 двубоят стартира кошмарно за "канарчетата" и още в 4-ата минута македонците откриха резултата, след груба грешка в отбраната на Ботев. 5 минути по-късно "канарчетата" стигнаха до ъглов удар, след който се получи разбъркване в наказателното поле на Брегалница, но до точен удар не се стигна. След само 180 секунди ботевистите изравниха, когато Никола Райчев центрира отляво и Атанас Чернев засече с глава топката във вратата на "белите". В 24-ата минута Станислав Работов пробва нестандартно изпълнение и стреля от фаул от около 30 метра, но ударът му бе отразен от вратаря. В 28-ата минута попадение на ботевистите бе отменено заради нарушение в атака.

Не бяха изминали и 120 секунди от началото на втората част, когато момчетата на Марчо Дафчев стигнаха до пълен обрат. Иво Казаков центрира от свободен удар, а Венци Богданов се оказа най-съобразителен в наказателното поле и с удар от близка дистанция изведе "канарчетата" напред. В 38-ата минута македонците стигнаха до идентично положение, но последвалият удар от 17 метра бе слаб и не затрудни Мартин Панев. В 44-ата минута Иво Казаков стреля от около 22 метра директно от пряк свободен удар, но шутът му бе спасен от стража.

В 47-ата минута Антоан Колев центрира отдясно, топката се насочи към Атанас Чернев и нападателят бе повален в наказателното поле, за което главният съдия посочи бялата точка. Даниел Иванов изпълни 11-метровия удар, като след шутът му топката се отклони от левия страничен стълб и влетя във вратата за 1:3. Само три минути по-късно Иванов бе изритан без топка от футболист на Брегалница, а арбитърът показа директен червен картон на провинилия се футболист от македонците. След вдигането на картона двата тима се спречкаха за кратко, а треньорът на гостите нахлу на терена, за да търси обяснение от съдиите за санкцията на изгонения играч. В 54-ата минута Антоан Колев направи поредното си опасно центриране, след което настана кратка суматоха пред вратата на "белите", но никой в "жълто-черно" не нанесе завършващ удар.

В 58-ата минута Иво Казаков центрира от свободен удар, топката премина през купа от играчи и попадна в Даниел Иванов, който от непосредствена близост не уцели вратата и топката премина покрай гредата. В 61-ата минута гостите получиха втори червен картон, след като играч на Брегалница отправи обидни реплики към главния съдия и също бе изгонен. Малко преди края Мерт Салимехмед проби отляво и след като навлезе в наказателното поле извади към Даниел Иванов, който от няколко метра пропусна да реализира втория си гол в срещата.

Утре са полуфиналите и при двете възрасти. При набор 2001 двойките са Ботев - ДИТ (10:00ч.) и Левски - ЦСКА (14:00ч.), а при набор 2002 са Ботев - ЦСКА (12:00ч.) и Левски - Черно море (15:30ч.). Всички мачове ще се играят на изкуствения терен в село Струмяни, което се намира в непосредствена близост до Сандански