Руската императрица Екатерина II Велика ще превземе ефира на Би Ти Ви от 10 февруари. Историческата драма ще се излъчва в делничните вечери от 21:30 ч.

Сюжетът проследява пътя на София Августа Фредерика Ангалбт – Цербстка, преди да се превърне в императрица Екатерина в екранизацията на „Златният век” на Русия. Част от снимките на хитовия сериал „Екатерина” са осъществени в България – в двореца в Балчик с над 50 български статисти и актьори.

Сюжетната линия е много близка до историческата истина. Руската императрица Елисавета Петровна не може да има деца и посочва за свой единствен наследник племенника си – Пьотр Фьодорович. Двамата обаче нямат еднакви политически възгледи и императрицата решава да го ожени и когато му се роди син, да го възпита като бъдещ император.

За негова съпруга избира принцеса София Фредерика, която полага много усилия да опознае езика и културата на страната, но пристигайки в Петербург, се сблъсква с коварство, интриги и безразличието на своя бъдещ съпруг. Разбирайки всички дворцови коварства и вече приела името Екатерина, София Фредерика разбира, че трябва да се бори за своите мечти и да защити своята чест. Започва своята борба за трона и превръща в свое мото думите „Ще царувам или ще загина”.

Главната роля в сериала е поверена на руската актриса Марина Александрова. Родена в Унгария, тя може да се похвали с много роли в Московския театър и с изключително богата филмография.