Терористичната групировка "Ислямска държава" представлява безпрецедентна по мащабите си заплаха, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща в Пекин с колегите си от Конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия, предаде ТАСС.

Ситуацията в Близкия изток доближи предел, след който започва разрушаване на политическата карта на района. Това е още едно красноречиво свидетелство колко пагубна е линията на "износ на демокрация" и предизвиканата отвън насилствена смяна на неудобни режими, включително като се спекулира с религиозния фактор и се предизвиква разкол в мюсюлманския свят, подчерта Лавров, цитиран от БТА.

Разширяващото се пространство на хаоса, обхванал Ирак, Либия, Сирия Йемен, породи небивала по мащаб терористична заплаха в лицето на т.нар. Ислямска държава. Докато това предизвикателство не бъде неутрализирано, никой в света няма да се чувства в безопасност.

Русия е крайно обезпокоена от нарастващото влияние на ИД в Афганистан. Особена тревога буди увеличаващото се влияние и числеността на привържениците на ИД в страната, което усложнява още повече обстановката със сигурността, отбеляза министърът.
Няма да можем да се борим ефективно с терористите, ако ги делим на умерени и радикални, каза Лавров.

Опитите за поставяне на ултиматуми на междусирийските преговори са недопустими и трябва да се пресекат, посочи той.

Кризата в Украйна се превърна в трагичен пример за недалновидна и крайно опасна политика на привържениците на "геополитическото инженерство. Пътят към политическо решение в тази страна минава единствено през стриктното изпълнение на мерките от споразумението в Минск чрез пряк диалог между Киев и регионите, изтъкна Лавров.

Москва призовава за връщане към шестранните преговори по ядрения проблем на Корейския полуостров, каза още руският министър.

Лавров е на двудневно посещение в Китай.