Не само шофьори, но и пешеходци, и колоездачи активно допринасят за транспортния хаос на Пловдив, показа експеримент на "Марица". За четвърт час репортерът засече поне 30 минувачи, които безогледно газят Закона за движение по пътищата на едно от най-натоварените кръстовища в града. На Сточна гара хората пресичат на червено, където им падне под оглушителния писък на клаксони и скърцащи гуми. Уж нормални хора, а изведнъж се втурват между колите. Остава само да извикат: "Карай да върви, веднъж се живее", ядосват се шофьорите.

Погазването на закона от страна на пешеходците сякаш е нов национален спорт, толкова хъс демонстрират нарушителите. Ако водач им направи забележка - следва агресивен отговор, често налитат и за физическа разправа.

„Не може повече така! Нас ни дебнат за всеки мигач, а те си пресичат където, когато и както им падне. После виновните сме винаги ние. Хората в България нямат елементарна култура за движение по пътищата,” недоволстват водачите.
Шофьорите настояват общината и полицията да приложат много по-жестоки мерки срещу пешеходци камикадзета, които могат да ги вкарат в беля на всеки ъгъл.

„Ако не се реже до кокал, никога няма да се оправим. Да сложат тук един полицай и всеки, който мине на червено, да го глобяват. И то не 10-20 лв., а в пъти повече. Я му напиши една глоба за 500 лв. и да видим тогава дали ще пресича втори път неправилно”, разпалено поиска Жоро от "Тракия", докато чакаше с пежото си на светофара.

Колоездачите, за чиито нужди Общината опаса целия град с велоалеи, също продължават масово да не зачитат никакви правила. Те създават по-големи безредици по пътищата и от пешеходците. „Редовният им номер е с висока скорост да изскачат на платното от пешеходната зона при червен за тях светофар, за да се включат в автомобилното движение, което в този момент е на зелено. Как да реагираш в такава ситуация, когато от нищото ти изскочи пред колата”, вайкат се шофьорите.