Начинът, по който бе издигната и наложена кандидатурата на Меглена Кунева не стабилизира управлението, каквото е ключовото понятие за това правителство, а го ерозира. Това заяви експрезидентът и лидер на АБВ Георги Първанов на пресконференция в парламента.Той бе категоричен, че в коалицията има проблем с разговарянето и чуваемостта и че тъй и не са разбрали защо е свален от поста си Тодор Танев и защо за него е предложена Меглена Кунева. Но изрази съмнения, че зад видимостта за разбунилите обществеността понятия като "присъствие" и "съжителство", които да сменят "турското робство", прозират и по-сериозни проблеми, чиито отправки откри и в скандалите около Батак преди 2 години и опитите умишлено да се пренапише българската история.

Първанов остро нападна и депутата от ГЕРБ Методи Андреев, както и групата негови колеги, които отново внасят законопроекти за хората,свързани с бившата държавна сигурност. И упрекна бившите си  от БСП, че не отговарят адекватно на това с искането си да се създаде Институт за националната памет.

Според Първанов в БАН има редица такива институти, към които би могла да премине и сегашната комисия по досиетата, която годишно усвоява и 12 милиона, и 8 милиона лева, колкото никога не е усвоявала президентскатах институция, камо ли БАН.

Експрезидентът смята, че всички тези дебати се водят отсега, за да може под техния знак да премине и предстоящата президентска кампания, за да не се говори за икономическите и социалните проблеми и техните решения.

Първанов заяви, че АБВ иска стабилност както и пълен мандат за това управление, но със сегашните си действия по избора на нов правосъден министър животът му не се удължава, а се скъсява, а  при други кадрови промени и решения диалогът и публичната аргументация ще го засилят, а не отслабят, както досега.

Ива НИКОЛОВА