Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Германия е станала "убежище за терористи" и "ще бъде съдена от историята", като я обвини, че не екстрадира поддръжници на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс.

Той посочи, че Германия от дълго време укрива бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) и от лявоекстремистката групировка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С).

Нямаме каквито и да било очаквания от Германия, но вие ще бъдете съдени от историята за оказване на съдействие на тероризма, каза Ердоган.

Обезпокоени сме от това, че Германия, която години наред пази ПКК и ДХКП-С, се е превърнала в "заден двор" за гюленистката терористична организация, каза Ердоган.

Анкара обвинява Фетхуллах Гюлен за опита за преврат и отстрани временно или уволни над 110 000 негови последователи от държавната администрация, силите за сигурност и други институции. Гюлен отрича да има участие в пуча, припомня Ройтерс.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас заяви във вторник пред журналисти, че не иска да бъде арбитър за това дали гюленисткото движение е политическо или не. Той каза, че Берлин няма да екстрадира заподозрени, ако срещу тях са предявени политически обвинения.

"Това със сигурност няма да стане", каза Хайко Маас. За да има екстрадиция, трябва да има твърди индикации за "класическа престъпна дейност", посочи той.

Ердоган изрази тревога от съпротивата на Германия и предупреди, че "терористичната заплаха ще се върне и ще я удари като бумеранг".

/БТА/