Напрежението в Близкия изток, породено от въпроса за Ерусалим и решението на Доналд Тръмп да признае града за столица на Израел, намери отражение и в среднощната рождествена литургия, която традиционно се отслужва във Витлеем, предадоха световните агенции.

Апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим, монсеньор Пиербатиста Пицабала, отслужил литургията в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас в Църквата на Рождество Христово, призова за кураж християните, които "са обезпокоени и може би ужасени от намаляването на броя им в един регион, обхванат от вълнения".

Относно полемиката за Ерусалим, Пицабала каза: "Ерусалим е град на мира и не може да има мир, ако някой е изключен от него". Така той продължи да се придържа към принципа, че Ерусалим трябва да остане град на два народа и на три религии.

"Ерусалим е нашата майка и ако майката изгуби някое от децата си, тя не може да намери покой, затова нека се молим за Ерусалим", заяви Пицабала.

Той призова онези, които имат властта, за да взимат решения за бъдещето, да имат кураж и да не се страхуват да рискуват и да не се отказват от визията си.

"Днес ние повече от всякога се нуждаем вие да водите една наистина сериозна политика. Въпреки многото разочарования от миналото и от тези дни, останете решителни и не се отказвайте от това да имате визия", каза Пицабала на политиците.

После той призова християните да се радват днес заради Рождество Христово въпреки всички трудности.

Хиляди поклонници, местни жители и туристи се стекоха във Витлеем, родното място на Исус Христос, за среднощната рождествена служба. Празничното настроение обаче бе помрачено от почти всекидневните протести в палестинските територии срещу решението на Тръмп за Ерусалим. На Бъдни вечер се изля и силен дъжд.