Европейският съюз одобри днес за Турция финансова помощ от три милиарда евро, които ще бъдат използвани за бежанците и мигрантите в страната срещу ангажимент на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа, предаде Ройтерс.

Всичките 28 страни от ЕС се съгласиха с предложението на среща днес в Брюксел, след като Италия оттегли възраженията си по плана.

Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде изцяло покрита от централния бюджет на ЕС. В крайна сметка страните членки ще трябва частично да участват в нея, но парите ще бъдат приспаднати от калкулациите на дефицита на ЕС, съобщи по-рано ДПА.

"Турция приютява близо 3 милиона бежанци на територията си и затова беше сключено споразумение да бъде предоставена помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция от ЕС и страните членки", заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Комисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че средствата за бежанците в Турция ще бъдат използвани за образование, здравеопазване и храна. Той подчерта, че подобряването на условията им за живот ще позволи на бежанците да останат по-близо до домовете си.

Брюксел и Берлин се надяват, че споразумението с Турция ще помогне за намаляване на миграционния поток към Европа, след като миналата година над един милион души пристигнаха на континента, а тази година данните не показват признаци на спад, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз ще предостави 1 милиард евро от собствения си бюджет, двойно повече, отколкото бе планирано през ноември. Останалите средства ще бъдат осигурени от 28-те страни членки, а Германия ще бъде главният дарител и ще предостави 427,5 милиона евро през 2016 г.

По данни на Европейската комисия Великобритания ще участва с 327,6 милиона евро през тази година, Франция ще даде 309,2 милиона, Италия - 224,9 милиона, а Испания - 152,8 милиона евро.

Предвижда се България да даде 5,9 млн. евро, според информация в сайта на Съвета на ЕС.