Ние можем заедно да променим статистиката на фаталните случаи благодарение на активни кампании и работа по профилактика на онкологичните заболявания. Аз мога да работя въпреки диагнозата, благодарение на профилактиката, благодарение на българските лекари в софийските болници и благодарение на вярата. Дано тази тежка черна статистика да се променя поне в едната си част – повече излекувани благодарение на профилактиката. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на тържествена церемония по откриването на нова Клиника по урология по проект „Развитие на високотехнологично лечение” в СБАЛО –ЕАД София.През 2012 година Фандъкова успя да победи коварната болест. Тя разбрала, че има рак на гърдата, при редовен профилактичен преглед. Наложила се хирургична интервенция. Трагедията й обаче завършва с щастлив край благодарение на ранното откриване на заболяването и поставянето на точната диагноза.

"Вярвам, че превенцията е най-силното оръжие срещу фаталните последици на едно онкологично заболяване", каза още Фандъкова.
По думите й модернизирането на апаратурата в болниците е важно за лекарите, но и за пациентите, съобщава „Фокус”.

„Благодарение на европейските средства, както безвъзмездните средства, така и финансовите инструменти на Европейския съюз, София се променя, променят се и болниците, без значение дали те са държавни или общински”, каза още столичния кмет.

Тя поздрави ръководството на „СБАЛ по Онкология” за поредния завършен проект. „През последните години присъствам доста често тук и то по добри поводи – за подобряване на базата на болницата. Аз познавам добре тази база от 5 години и трябва да кажа, че това, което виждам в съвременното модернизиране, няма нищо общо с това, което помня. През последните години благодарение на екипа на г-жа Данкинова и на финансовия инструмент по програма „Джесика” три общински болници също бяха модернизирани”, добави тя.

Според нея миналата година е била направена първата мащабна скринингова програма, която е показала сериозни резултати. Тя заяви, че тези резултати са били представени пред обществото и министерството на здравеопазването и изрази надежда тази кампания да е полезна за всички, за да може този пилотен проект да се разширява.

„През тази година нашето намерение е да продължим с тази програма. Бяха включени 4 болници, тази година ще разширим участието на болниците и таргет групата на хората, които ще бъдат прегледани”, каза още Йорданка Фандъкова.