Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро и японският премиер Шиндзо Абе призоваха световната общност "да укрепва усилията за ликвидиране на ядрените оръжия и опазване на мира". Това съобщи днес в. "Гранма", предаде ТАСС.

Деветдесетгодишният кубински политик се срещна в четвъртък в Хавана с японския държавник, който е на официално посещение в страната. Двамата обсъдиха "трудната обстановка в света и опасностите, които го причакват", пише вестникът.

В своя "открит диалог" Фидел Кастро и Шиндзо Абе отбелязаха "все така развиващите се вековни приятелски връзки между двете нации".

Гостът от Страната на изгряващото слънце сподели пред основателя на първата и единствена социалистическа държава в Западното полукълбо "своята радост от това първо посещение в Куба".

Премиерът припомни посещението на Фидел Кастро в Япония през 2003 г. и изтъкна значението му "за укрепване на приятелството между японския и кубинския народ".

Двамата изразиха убеждението, че визитата на Абе ще укрепи по-специално "сътрудничеството в борбата за здраве и благополучие на страните с по-малко ресурси".

В понеделник Фидел Кастро проведе среща с иранския президент Хасан Рохани и двамата лидери стигнаха до сходни изводи в анализа на международното положение. Те обсъдиха важността на производството на храни в света, застрашен от климатични промени, припомня ТАСС.

(БТА)