След драматичния избор на новия образователен министър Меглена Кунева, депутатите от БСП и ГЕРБ сплетоха шпаги за Закона за предучилищното и училищното образование в кулоарите на парламента, но в задочен двубой.В началото Атанас Мерджанов и Валери Жаблянов от БСП настояха влизането на закона да бъде отложено с една година, тъй като сгъстените срокове поставят под риск издаването на учебници и изготвянето на учебните планове до степен, в която учениците от 5 клас например ще учат без никакви учебници или с помагала от други класове.

Социалистите обвиниха управляващите, че са поставили нереални срокове за влизането в действие на този закон и настояха в програмите да залегне патриотичното и националното възпитание на децата.

Шефът на образователната комисия в парламента Милена Дамянова, депутат от ГЕРБ, уточни, че действието на този закон ще се усети едва през следващата учебна 2017-2018 г., а първото поколение ще завърши образованието си по този закон едва през 2027-2028 г. И уточни, че законът дава само рамката на реформата, а новият екип на министерството ще трябва да изработи стандартите за прилагането му.

На въпрос на БЛИЦ дали авторите на сегашните учебници ще бъдат публично осветлени, за да им се потърси отговорност за тяхното съдържание, Дамянова предложи журналистите да отправят питане за това към образователната комисия, след което тя да предприеме нужните ходове за това. И подчерта, че всички сме единодушни, че сегашните учебници са лоши и негодни да образоват децата.

Дамянова не отговори на въпрос дали представители на ГЕРБ ще участват в екипа на новия образователен министър, като се позова на споразумението между Реформаторския блок И ГЕРБ за общо управление.