Продължава проверката на НАП на българите, чиито имена се появиха в Досиетата „Панама“. Проверяваме тези, които публично бяха обявени. На пръв поглед има много съмнителни факти, които трябва да минат проверка, но за сега не мога да кажа нищо повече. Това обяви в ефира на БТВ говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.Преди около близо месец мащабно международно журналистическо разследване разкри стотици имена на политици, бизнесмени, творци от целия свят, които имат сметки в офшорни фирми. Разследването беше наречено Досиетата „Панама“, като близо 200 българи и фирми попадат в документите.

Бъчваров посочи, че „това, че си богат и имаш офшорна сметка не значи, че си данъчен престъпник“. Той подчерта, че агенцията продължава и с масираните проверки на голямо недвижимо имущество и скъпи автомобили.

„Закъснелите могат да удължат срока за подаване на данъчна декларация“, успокои Бъчваров.

Днес е последният ден, в който трябва да се подаде данъчната декларация за получени доходи извън заплатата, която получаваме по трудов договор. Всички гишета на Националната агенция по приходите ще работят до 17:30. За тези обаче, които са закъснели има и друг вариант. Трябва да отидете до гише на НАП през деня, за да вземете своя персонален идентификационен код, с който срокът ви се удължава до полунощ.

„Огромен процент от българите вече подават електронно данъчната си декларация. Радвам се, че предпочитат този вариант, за да няма опашки натоварвания по гишетата“, каза още говорителят на агенцията.

Глобата за неподадена декларация е до 500 лв., а за грешно подадени данни в нея – до 1200 лв.