Между три и четири хиляди шотландци дефилираха днес в Глазгоу с искане да се организира втори референдум за независимост на Шотландия след решението на британците да напуснат ЕС, предаде Франс прес.

Докато 52 на сто от британците гласуваха за Брекзит, 62 на сто от жителите на Шотландия се обявиха за оставане в ЕС, което върна на дневен ред темата за нов референдум за отделяне от Обединеното кралство.

След като преминаха по улиците на града, участниците в днешната демонстрация, развяващи шотландски знамена, се събраха на Джордж скуеър в центъра на Глазгоу.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън заяви в понеделник, че нов референдум за независимост макар и само две години след като шотландските избиратели гласуваха против, трябва да остане като възможен вариант в зависимост от това как Великобритания ще договори бъдещите си отношения с ЕС и дали интересите на Шотландия ще бъдат зачетени.

Проучване на ЮГов, чиито резултати са публикувани днес обаче, показва, че 53 на сто от шотландците ще гласуват за оставане в Обединеното кралство, ако има втори референдум. (БТА)