За първа година Пасхалното Патриаршеско послание бе преведено и на жестомимичен език, та да могат всички онези православни християни, които имат проблем със слуха, да разберат Великденското послание на Негово Светейшество патриарх Неофит и така да посрещнат заедно с всички светлото Христово Възкресение.

Това написаха от Светия синод по повод словото на Негово Светейшество.
 
Патриарх Неофит пожела на всички нас: „Възкръсналият Спасител да просвети умовете и сърцата ни, да помага да преодоляваме трудностите и изпитанията, да даде на всички вярващи в Неговото възкресение крепки душевни и телесни сили, непоколебима вяра и преизобилна любов. Та всеки, който е в неведение, в отчаяние, в страдание, като види добрите ни дела и усети мира и топлината в сърцата ни, да се изпълни с радост и надежда, та на нашия поздрав „Христос Воскресе!“ да отвърне възторжено: „Воистину Воскресе!“
 
„Живеем в трудни времена - нравствени ценности, които са били мерило, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Представите за добро и зло, редно и нередно се подменят, а казано е – „горко на ония, които тъмнината считат за светлина и светлината – за тъмнина". Това казва в Пасхално послание на патриарх Неофит по случай Великден и пожела мир и топлина в сърцата ни. 
 
„В тази обстановка на дезориентация вълни от мигранти с различни вярвания, светоглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания", допълва той.
 
„Но Благата вест за Христовото Възкресение е призив да бъдем свидетели за евангелската истина", обяснява патриархът.