Търговското споразумението между ЕС и САЩ може да доведе до дъмпинг на хранителните продукти в Европа. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Илияна Йотова, цитирана от "Фокус".По думите й това би намалило качеството на храните. Според евродепутата ако мултукорпорациите успеят да свалят стандартите, конкуренцията ще бъде нарушена. По думите на Илияна Йотова в този случай ще се говори за хранителен дъмпинг. Тя допълни, че корпоративните интереси ще вредят на европейските граждани.

„Нашите притеснения са свързани в три посоки. т. нар. „арбитражни съдилища“ – инвеститори срещу национални държави. Текстът остане в този вид е много несправедлив, защото поставя държавите в зависимост от големите корпорации“, обясни евродепутатът.

„На второ място са т. нар дерегулации. Това е свързано с безопасността на храните, със селскостопанската продукция“, посочи Йотова. Тя допълни, че на последно място има притеснение относно правото на труд. „Американската агро и хранителна индустрия прави значително по-ниски разходи за единица продукт, защото използва химически вещества. Смятаме, че тези 70% от продаваните стоки, които съдържат генномодифицирани съставки, по никакъв начин не могат да бъдат допускани на европейските пазари“, заяви евродепутатът.

Евродепутатът Илияна Йотова каза още, че след като приключат преговорите между ЕК и САЩ, националните парламенти също ще трябва да ратифицират споразумението. По думите й у нас този въпрос липсва. „Ще бъде много жалко, ако България бъде принудена да ратифицира споразумението, без гражданите да знаят какво пише вътре”, подчерта Йотова.