Хиляди иракски мигранти, пристигнали миналата година във Финландия, са решили да изтеглят своите заявления за получаване на убежище и да се върнат доброволно в родината си, предаде Ройтерс.

Мотивите за решенията им са семейни проблеми и разочарование от живота в студената северна страна.

Милионният поток от мигранти към Европа през 2015 г. бе поет главно от Германия и Швеция, но Финландия също прие 32 500 човека, в сравнение с 3600 през 2014 г. Близо две трети от влезлите във Финландия миналата година мигранти са млади иракчани. Сега обаче мнозина от тях се отказват от намеренията си, посочва Ройтерс.

По данни от официални източници 4100 кандидати за убежище са изтеглили заявленията си, а през следващите месеци броят им може да достигне 5000. От следващата седмица финландските власти ще започнат да транспортират с чартърни полети от Хелзинки до Багдад желаещите да се върнат в Ирак. По план ще бъдат превозвани по сто души седмично до изчерпване на броя на желаещите. Очаква се голяма част от тях сами да заплащат транспортните разходи до родината си или да получат помощ от иракското посолство, а останалите ще пътуват за сметка на финландското правителство, съобщи Ройтерс.

Агенцията допълни, че властите във Финландия се готвят да отхвърлят до 20 хиляди от подадените миналата година заявления за убежище, но тази бройка ще намалее значително заради доброволно завърналите се.

(БТА)