Ще съм честен, обичам мастилото повече, но един човек ми показа, че всъщност къната също има своя чар. Затова реших да ви разкажа... Деси е жената, която прави каквото си поиска с къната. Пловдивчанка е, местен талант! Тя започва да рисува още откогато е могла да държи молив в ръката си. Трябваше да питам майка й за това, защото е било толкова рано, че самата Деси не си спомня, кога точно е стартирало всичко. Та, оттогава до ден днешен , това е нейната страст.


Още от малко дете след училище Деси посещава Общински детски център (до семинарията), за да усървършенства уменията си. В пети клас тя вече ходи на уроци при преподаватели от Художествената академия. Средното си образование тя завършва в „Сценични кадри”. Любовта й към рисуването и към Пловдив я карат тя да кандидатства в местната АМТИИ, където е приета и завършва успешно с бакалавърска степен. Именно след приключването с ученето Деси за малко се отделя от своята страст, започвайки работа в бар „Red eye” (или сегашният „Апартамент  101”).  До това стига и заради почти никаквите опции за работа свързана с това, което най-много й се отдава.


Не след дълго Деси намира своя партньор в живота, а след това се стига и до нейната най-голяма радост в живота, а именно нейната дъщеричка.
След като минава известно време и малката пораства  достатъчно, Деси отново намира време за своята страст и се насочва към рисуването, обаче с къна. И така вече 6 години. Това изкуство си има име и то е мехенди. Историята му започва още преди около 5000 години в Египет и през времето бива срещано на различни георграфски ширини. Разбира се в различните култури рисунките се различават по вид, като например в Индия се срещат мотиви и символи на чувства носещи благоприятност, добра карма, докато в индианските племена в Южна Америка са рисувани големи геометрични фигури.


Това, което трябва да знаете, ако ще ви рисуват с къна, е че цветът и потъмнява с времето. Първо, като се наложи на кожата се изчаква да изсъхне, докато не започне да се рони. В началото цветът, който виждате е оранжев, но впоследствие става по-тъмен. В зависимост от кожата ви татуировката може да се задържи от 1 до 3 седмици. Ако не обичате болката или сте искали просто да видите какво е да имаш татус, дори и временен, къната е най-добрата опция. Децата също обожават да се рисуват, а самата къна е напълно безопасна, даже е полезна.


Къде може да намерите Деси? Има ли фестивал – тя е там.  Без значение дали в на Главната, Капана или другаде. „Wake up”, „Здравей, здраве” „ Hand made day” и още много други. Следващият такъв е творческия фестивал “Не на дрогата” на 21 и 22 май в Цар Симеоновата градина. Къде по-точно ще бъде тя – там където майки с деца са се събрали на дълга опашка,чакащи за своя ред. Обикновено така се получава, когато Деси рисува.