Ето я истината за брака и то само в 7 точки, но пък с подробности:
 

1. Фазата "влюбени до уши" трае около година.
 

Меденият месец не продължава вечно. Според проучване, проведено от Университета в Павия, Италия, влюбеността трае около година. След това нивата на химикал, наречен "фактор на нервния растеж", който е свързан с продуцирането на интензивни романтични чувства, започват да падат. Според психолога Хелън Фишър не е ясно кога точно усещането за влюбеност започва да избледнява, но причината според нея е еволюционна."Голямо натоварване е за организма да прекарате ужасно много време, фокусиран само върху един човек в това състояние на напрежение и тревожност", казва тя.
 

2. Никога няма да опознаете напълно човека до себе си.
 

Когато сте с някого повече от 2-3 години, мислите, че знаете всичко за него/нея: каква паста за зъби използва, кой е любимият му/й сериал, към коя храна е алергичен. Но най-вероятно не го/я познавате толкова добре, колкото си мислите. В проучване от 1997 г., двойките, които са заедно от по-дълги години, изразяват увереност, че се познават добре един друг. Оказва се обаче, че дължината на връзката не е свързана с точността на отговорите. Дори когато участниците трябва да предполагат как техните партньори ще се оценят по характеристики като интелигентност, атлетизъм, и привлекателност, само 30% от отговорите им отговарят на действителността.
 

3. Двама души могат да бъдат съвместими или несъвместими на няколко нива
 

През 60-те години на миналия век, канадският психолог Ерик Берн въвежда тристепенен модел за разбиране на самоличността на дадено лице. Той открива, че всеки от нас има три "его състояния", които "работят" едновременно: Родителят - на какво сте били научени, детето - какво сте почувствали, възрастният - какво сте научили. Когато сте в една връзка, можете да се съотнесете по всякo едно от тези нива. Симетрията в трите направления е идеалното състояние, но хората често се събират, за да "балансират" между различните нива.
 

4. Най-щастливите бракове са между най-добри приятели.
 

През 2014 г. Националното бюро за проучване икономически изследвания на САЩ установи, че бракът наистина води до повишаване на благосъстоянието, най-вече благодарение на приятелството. Изследването заключава, че бракът води до повишаване на благосъстоянието - и това важи в по-голяма степен за тези, които се радват на близко приятелство със своите съпрузи. Приятелството е ключовият механизъм, който може да помогне да се обясни причинно-следствената връзка между брака и удовлетвореността от живота.
 

5. Ако сте икономически зависими от партньора ви, е по-вероятно да му изневерите.
 

Противно на общоприетото схващане, изневярата не се среща по-често при двойките, които печелят много пари. Връзката между доходите и изневярата е по-нюансирана. Според последните изследвания от Университета на Кънектикът, човек, който е икономически зависими от своя партньор е по-вероятно да бъде неверен. Оказва се, че това е валидно в по-голяма степен за мъж, който разчита финансово на съпругата си.
Интересното е, че когато жените издържат семейството, те са по-малко склонни да изневеряват.
 

6. Колкото по-малка е разликата във възрастта между партньорите, толкова по-малко вероятно е те да се разведат.
 

Проучване, в което участват 3000 разведени установява, че възрастовите различия предизвикват напрежение във връзката. Проучването показва, че ако разликата е една година, шансът да се разведат е с 3% по-голям (в сравнение с двойка, която е на една и съща възраст); 5-годишна разлика, обаче, прави развода с 18% по-вероятен, а при разлика от 10 години - вероятността скача на 39%.
 

7. Ако се радвате на постиженията на партньора ви, ще имате по-добра връзка.
 

Множество проучвания показват, че двойките, които активно отпразнуват щастливо събитие от личния живот на партньора, имат по-пълноценна и дълготрайна връзка. Например, съпругата се прибира у дома и споделя с партньора си своето постижение.