Поканили сте гости за вечеря. Вече сте преценили какво ще приготвите, но ви гложди едно - десертът. Ако искате наистина да впечатлите приятелите си с нещо нестандартно, кративно и вкусно, то следващото ни предложение е точно за вас, пише gotvach.bg
Необходими Продукти
брашно - 800 г
яйца - 2 бр.захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 щ.
бакпулвер - 1 бр.
ванилова захар - 1 бр.
ЗА КРЕМА
прясно мляко - 1 л
брашно - 13 с.л.
захар - 13 с.л.
масло - 20 г
жълтъци - 2 бр.
ванилова захар - 1 бр.
шоколад - 70 г млечен, за глазуратакокосови стърготини - 50 г
Приготвяне на Фунийки с шоколадова глазура и кокос
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се киселото мляко смесено със содата, след това олиото и бакпулвера, ваниловата захар.
Малко по-малко се добавя брашното и се меси меко тесто, и се оставя 30 мин. да почине.
Готовото тесто се разделя на 2 части, всяка се разточва на кора, реже се на ленти, взема се една лента и се увива около алуминиева фунийка.
Подреждат се в тава и се пекат 10-12 мин. на 180 градуса. Не бива да се препичат. Млякото се слага заедно със захарта и маслото да заври, добавя се на тънка струйка брашното, размито с жълтъците + 50 мл мляко.
Бърка се, докато почне да се сгъстява, добавя се ваниловата захар и се сваля от котлона. След като кремът се е поохладил, с него се пълнят фунийките.
Шоколадът се разтапя на водна баня и с помощта на пош с тънък отвор се украсяват фунийките. Поръсват се с кокосовите стърготини и се оставят 24 часа да омекнат и поемат крема.
брашно - 800 г
яйца - 2 бр.захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 щ.
бакпулвер - 1 бр.
ванилова захар - 1 бр.
ЗА КРЕМА
прясно мляко - 1 л
брашно - 13 с.л.
захар - 13 с.л.
масло - 20 г
жълтъци - 2 бр.
ванилова захар - 1 бр.
шоколад - 70 г млечен, за глазуратакокосови стърготини - 50 г
Приготвяне на Фунийки с шоколадова глазура и кокос
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се киселото мляко смесено със содата, след това олиото и бакпулвера, ваниловата захар.
Малко по-малко се добавя брашното и се меси меко тесто, и се оставя 30 мин. да почине.
Готовото тесто се разделя на 2 части, всяка се разточва на кора, реже се на ленти, взема се една лента и се увива около алуминиева фунийка.
Подреждат се в тава и се пекат 10-12 мин. на 180 градуса. Не бива да се препичат. Млякото се слага заедно със захарта и маслото да заври, добавя се на тънка струйка брашното, размито с жълтъците + 50 мл мляко.
Бърка се, докато почне да се сгъстява, добавя се ваниловата захар и се сваля от котлона. След като кремът се е поохладил, с него се пълнят фунийките.
Шоколадът се разтапя на водна баня и с помощта на пош с тънък отвор се украсяват фунийките. Поръсват се с кокосовите стърготини и се оставят 24 часа да омекнат и поемат крема.