Георги, един от задържаните български шофьор, преминали незаконно ГКПП „Кулата”, пътува към Серес. Той трябва да се яви в съда по дело за неподчиняване на полицейско разпореждане, които ще се гледа по бързата процедура. „Нямам информация да има задържан български шофьор. Това е временно решение на казуса и то не в най-идеалния вариант. След преговорите се реши двете колони да се изтеглят. Границата се отваря, докато се пропусне цялата колона" Това заяви за „Здравей, България” транспортният министър Ивайло Московски, който вчера отиде при българските превозвачи, блокирани на границата с Гърция. "После започва режим на отваряне на границата за няколко часа. Надявам се митничарите да създадат добра организация. Нашите превозвачи вероятно ще стигнат до фериботите. Но проблеми може да създаде стачката, която се готви в петък – тогава ще има тотална блокада на пристанища, гари, летища”, добави Московски.

„Сезирали сме всички органи в Брюксел. В момента нямаме писмен отговор от тях. Но тук проблемът не стои между България и Гърция”, категоричен бе Московски.

Припомняме, че снощи блокадата на ГКПП „Кулата” бе вдигната, но само временно. Решението за това бе взето след продължилата близо 10 часа контраблокада на български шофьори.

В момента се пропускат леки автомобили, автобуси и камиони. Свободният режим ще се запази до пълното изтегляне на тежкотоварните автомобили, след което гръцката блокада ще продължи. Но вече - с регламент - всеки ден, камиони ще бъдат пропускани в часовете между 11 и 16 часа следобед.