Разговаряме с музиканта от ФСБ Иван Лечев, който споделя познанията си на сомелиер, дава препоръки как да изберем качествено вино, как да го съхраняваме

и с какви храни да го пием.

Иване, защо стана сомелиер?

Сомелиер съм от десетина години. Мой приятел - Иван Иванов от Харманли, произвежда вино, а от мен е марката. Разбрах, че прави вино от 40 г. и когато го опитах, бях смаян, че някой може да направи такава напитка в полудомашни условия. Реших да инвестирам в етикет и в бутилиране, а виното да е от него. Така и пише на етикетите - произведено от Иван Иванов, под патронажа на Иван Лечев. Виното е червено. Бялото вино трудно се получава добро у нас.

Как да избираме вино?

Още като разгледате бутилката, тя трябва да изглежда класно. Качествените вина се продават в бутилки с вдлъбнато дъно. Рядко се случва някой да инвестира в скъп етикет и бутилка и да сложи вътре лошо вино. На всички етикети пише, че има сулфити, те го предпазват от нежелани бактерии. Поглеждайте и алкохолния процент. Нормално е той да е 13%, а 14-15% вече е доста силно вино.

На какво да обърнем внимание, когато ни го сервират в ресторант?

Бутилката трябва да се отвори пред вас и е добре да се остави за малко да подиша, особено червеното вино. Помиришете тапата, за да проверите дали не е проникнал въздух - тогава виното придобива кафеникаво-мътни отенъци и тотално се разваля. Това задължително трябва да се изисква, защото коркът е естествена материя. Напоследък се слагат и пластмасови тапи, те гарантират, че виното няма да се развали, но му спират развитието. Затова вина с пластмасови тапи е излишно да отлежават. След като проверите тапата, гледайте гърлото на бутилката, за да видите дали съдържанието е добро. Сипва се малко вино в чашата, колкото да отпиете, за да можете да го помиришете добре. После започва огледът. Когато виното е младо, има синкаво-лилави оттенъци. Колкото повече отлежава, оттенъците стават по-кафеникави. Погледнете на светлината дали цветът е красив, дълбок. Отлежалите вина са с тъмен, дълбок цвят на карамел. Зависи от сорта, разбира се, но не бива да има мътен цвят, това е знак, че виното е окислено.

Може ли да разпознаем ментето?

Мътният цвят е гаранция, че нещо не е наред. Ако виното не е отлежало 10-15 години, не е редно в него да има землисти, кафяви оттенъци. Ако е мътно, го върнете. След като го оцените по цвят, преди да отпиете се помирисва, ментето си личи веднага. Ще лъха на застояло, на спарено и ще има силни ацетонови нотки, ако съдовете, в които е правено, не са били почистени добре. Силният дъх на карамел също е признак, че виното е окислено. Най-малкото нещо, което дразни обонянието, със сигурност ще дразни още повече на вкус.

Формата на чашата може ли да промени качествата на виното?

Да, бил съм свидетел на това. Има едни големи бургундски чаши, в които, като налееш дори не толкова добро вино, то може да развие неподозирани качества.