Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в четири окръга заради вируса зика, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

В щата са открити поне девет случая на заболяването, което се разпространява от комари. Според здравните власти във всички случи заболелите са се заразили при пътуване в страни, засегнати от вируса.

Данни на Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта сочат, че в над 10 щата на САЩ са установени над 30 случая на заразяване със зика през 2015 и 2016 година.

Междувременно бразилският президент Дилма Русеф заяви, че борбата с комарите, които са преносители на опасния вирус зика, трябва да стане приоритет за жителите на Бразилия. Дилма Русеф каза това в обръщение към нацията, посветено на проблема, предаде ТАСС,.

"Няма да говоря за политика или икономика, а за здравеопазване и за необходимостта възможно най-скоро да започнем борбата. Битка, която трябва да ни обедини. Не можем да се примирим с поражение, защото победата е в нашите ръце. Ако комарите престанат да се размножават, вирусът не може да оцелее", каза Русеф.

В речта си държавният глава потвърди, че от 13 февруари 220 000 военнослужещи ще се включват в инспекции на недвижими имоти, където може да има места за размножаване на насекомите.

Според представители на международните здравни власти обаче Бразилия все още не е споделила достатъчно проби и данни за болестта, за да се отговори на най-тревожния въпрос - дали наистина вирусът е отговорен за увеличаването на бебетата с микроцефалия в страната.

Междувременно Канада забрани хора, които са пътували извън Канада, континенталната част на САЩ и Европа, да даряват кръв до 21 дни след връщането си, информира Асошиейтед прес.

Властите в САЩ пък разшириха предупреждението да се пътува с повишено внимание заради опасността от зика с още две дестинации - Ямайка и Тонга. В списъка вече има 30 дестинации, предимно в Латинска Америка и Карибите.

Правителството препоръча бременни жени да отложат пътуванията си до тези места заради евентуалната връзка между вируса и микроцефалията, наблюдавана най-вече в Бразилия, пише БТА.