Всички сме наясно с ползите от намаляването на тестените храни в нашето меню и въпреки това тестото традиционно присъства в кухнята ни и ни липсва, когато се ограничаваме от него. Ето няколко начина, по които може да направим тестените изделия с идея по-здравословни.

Направете хляб у дома

Българинът не сяда на масата без хляб, но в купешкия му вариант хлябът съдържа сол. Е, не е най-соленото на масата, но пък неусетно прибавя сол в диетата ни. Скорошно проучване установи, че две филийки от някои от хлябовете на пазара съдържат повече сол отколкото пакетче чипс. Затова най-добре си приготвяйте домашен хляб, за да имате контрол.

Опитайте различни брашна и аромати

Създаването на собствен хляб също ви дава гъвкавост по отношение на вида брашно, което използвате. Пълнозърнестото брашно е по-здравословен избор от бялото, но не трябва да бъде просто пшеница - може да опитате лимец, ечемик или овес, самостоятелно или смесени. Добавете някои семена или билки, за да придадете интересен вкус. Пълнозърнесто брашно може да ползвате и при сладкишите, сладките, дори при палачинките.

Използвйте ненаситени мазнини

Най-общо мазнините се разделят на наситени и ненаситени. Ненаситените са тези, които са в течно състояние при стайна температура. Те намаляват нивото на холестерола и би било добре да ги увеличите за сметка на наситените, когато правите тестени изделия. Потърсете рецепти за кексове и торти със зехтин вместо масло и готово!

Вмъкнете здравословни продукти в рецептите

Съберете си рецепти с повече пресни плодове и зеленчуци. С моркови и цвекло може да направите кекс или торта, с пресни ягоди може да замените сладкото върху чийзкейка.

Запознайте се със здравословните подсладители

Стевия, кленов сироп, мед, меласа, кокосова захар, агаве, оризов сироп – всички те биха могли да заместят огромното количество захар в сладкишите и да ги направят по-здравословни. Кленовият сироп например има по-нисък гликемичен индекс от захарта и съдържа много витамини и минерали. Стевията пък е билка с 0 калории, която е пъти по-сладка от захарта. Кокосовата захар може да замести 1:1 като грамаж захарта, но е с по-нисък гликемичен индекс също.

Лимецов кекс с моркови и тиквичка

Необходими продукти:

3 яйца

200 г кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

2 ч. ч. брашно от лимец пресято

50 г овесени трици

200 г сирене

4 с.л. зехтин

2 моркова настъргани

? тиквичка настъргана и изцедена

100 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

1 Разбийте яйцата и ги смесете с киселото мляко, в което предварително сте „угасили“ содата, и със зехтина.

2 Добавете брашното и овесените трици и бъркайте отново.

3 Ред е на морковите и тиквичката заедно с натрошеното сирене.

4 Изсипете тестото в намазана със зехтин форма и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути.

5 В последните 10 минути поръсете кашкавала и оставете да се разтопи.

За още практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!