Продължаваме нашата поредица със съвети за по-здравословно и по-вкусно приготвяне на ястия. Може да изпращате въпроси до нашите консултанти на [email protected] или на страницата ни във Facebook.

Някога им викахме макарони. Днес макароните са изискан френски десерт, а спагетите, корите за лазаня, талиателите, равиолите и всички производни си имат своето международно признато наименование – паста. Също така някога ги хапвахме главно с масло и сирене, докато днес, когато кухнята ни е приемник на всевъзможни кулинарни влияния, рецептите за паста са безброй – на основата на доматен сос, сметана, с месо, със зеленчуци, с морски дарове и т.н.

Все по-често българската домакиня се стреми да сведе кулинарните си търсения до затворен процес у дома. Все по-често си правим сами и тестото за пица, и доматената основа за тях, и пастета, и киселото мляко дори. Как да си направим обаче домашна паста, ще разберем днес. Тя е не само по-здравословна от купешката, но и в пъти по-вкусна от нея.

1. Домашната паста се приготвя от брашно и яйца. Пропорцията е 100 г брашно за 1 яйце. Извадете предварително яйцата от хладилника поне за час, не трябва да месите със студени продукти. Направете кладенче в брашното, изсипете яйцата и бъркайте, добавяйки постепенно цялото количество брашно. Ако тестото е сухо, навлажнете ръцете си и продължете да месите. Колкото повече месите, толкова повече ще активизирате глутена и тестото ще става по-еластично. Когато е готово, го увийте в прозрачно фолио и го оставете за половин час в хладилника. След това идва време за разточването.

2. Ако нямате машинка за домашна паста, трябва върху набрашнена повърхност да разточите тестото с помощта на точилка. Колкото по-тънко, толкова по-добре. След това го нарежете в желаната от вас форма.

3. Ако пък имате машинка за паста, ще стане лесно. Обикновено тези уреди предлагат няколко широчини на разточване и в упътванията им е описано какво трябва да направите. Внимавайте всяка кора да е еднакво тънка с предишната, защото ще ги варите заедно и вкусът няма да е добър, ако част от пастата е по-дебела от другата. Ако ви изглежда, че тестото лепне, добавете в процеса на разточване още брашно. Ако пък ви се струва сухо, използвайте няколко капки вода.

4. Дотук всичко изглежда фасулски лесно, но има една подробност – хубаво тесто за паста не се прави с бяло или с пълнозърнесто брашно. Необходимо ви е едрозърнесто брашно, което прилича на грис. То се нарича семолина и вече може да се намери в големите хипермаркети. Може да опитате и с брашно за баница или с грис. Е, разбира се, в краен случай забъркайте тестото с брашно тип 500 – няма да е същото като със семолина, но пък и няма да бъде за изхвърляне.

5. Докато разточвате тестото, дръжте остатъка от него в прозрачното фолио, защото изсъхва бързо. Не бива да хваща коричка.

6. Добре е, преди да сварите пастата, да я оставите да засъхне за около половин час. Може да я подредите върху хартия за печене, върху дъската или просто да я увиете нежно и да я забравите върху кухненския плот.