По света понятието „чипс“ не е еднозначно. В много страни самите пържени картофки се наричат чипс. У нас обаче най-често възприемаме чипса като тънък, почти прозрачен, и много, много хрупкав. Има спорове по темата дали изобщо съществува здравословен чипс, но със сигурност пакетираният в магазина не е такъв. Може да си го приготвите у дома, като освен картофи за чипс ще ви послужат и други зеленчуци, че дори и плодове.

1 Нарежете картофите на много тънки и еднакви по големина парченца и ги подредете върху тава, застлана с хартия за печене. Трябва да бъдат на един ред, защото ако оставите някои парченца под други, те ще се опекат, но ще останат меки и няма да придобият коричка.

2 Полейте хубаво със зехтин или друга мазнина като например гхи или кокосово масло, и овкусете със сол и зелени подправки. Може да добавите и други подправки – куркума, червен пипер, къри, кимион, чесън на прах и т.н. В това време загрейте фурната.

3 Печете зеленчуците или на силна фурна или на много слаба, с което всъщност вие ще постигнете ефекта на сушенето.

-----

На чипс може да направите освен картофи също и моркови, тиквички, патладжан, цвекло, дори зеле и краставици. Пробвайте и със сладки картофи – вкусът е уникален. Ябълките, дюлите и крушите също стават за чипс.

В микровълнова

Може да опитате и бързия вариант в микровълнова печка. Обелете и нарежете картофите на възможно най-тънко – ако имате кухненски робот, ще стане най-лесно. Шайбите трябва да са еднакво дебели. Овъргаляйте ги в сол и подправки по ваш вкус. Върху въртящата се чиния на микровълновата сложете хартия за печене и подредете картофите на един ред, без да се застъпват.

Пуснете микровълновата на максимум степен за около 5 минути, но наблюдавайте картофките след четвъртата минута. Когато започнат да се появяват оранжеви петънца, спрете печката и изчакайте 1 минута. Опитайте. Ако не са готови, пуснете ги за още минута или две.

Как да си направим домашен корнфлейкс

Корнфлейксът е бърза и обичана от децата закуска, но проблемът е, че в купешките варианти се добавят много захар и изкуствени аромати и оцветители. В същото време е елементарно да си направим корнфлейкс у дома. Затворете го в буркан и го комбинирайте за закуска заедно със сушени плодове и ядки, парченца натурален шоколад или счукани зърна какао и т.н.

Необходими продукти:

300 г царевичен грис

200 мл вода

1 с. л. захар

1/2 ч. л. сол

1 ванилия

Начин на приготвяне:

1 Забъркайте тесто от всички продукти. То трябва да се получи с констистенция на тесто за палачинки.

2 Разпределете тестото на тънък слой върху хартия за печене.

3 Поръсете го с малко царевично брашно, за да се получи по-хрупкав корнфлейкс.

4 Печете в силно загрята фурна за 10-15 минути.

5 След като го извадите от фурната, начупете тестото на парченца с големината на стандартните флейксове.

6 Пъхнете ги отново във фурната за близо час, или докато придобият приятен златист цвят.

7 След като ги охладите, ги сложете в добре затворен съд, където може да ги съхранявате няколко седмици.

-----

Идея за хапки

Ако пропуснете захарта и ванилията, може да си направите корнфлейкс, който да използвате за паниране. Ето и една страхотна идея за домашни пилешки хапки с корнфлейкс:

Нарежете две пилешки гърди на парчета и ги мариновайте за 1-2 часа в зехтин, лимон и соев сос.

Отцедете ги от маринатата и ги оваляйте първо в брашно, след това ги потопете в разбито яйце и накрая – в домашен корнфлейкс, овкусен с червен пипер и пармезан.

Подредете ги върху хартия за печене в тавата и ги печете 15-20 минути на 200 градуса.

Може да ги сервирате с домашен кетчуп или пикантна доматена салца.

За още вкусни предложения, практични съвети четете в новия брой на вкусното ни списание "Рецепти за здраве". В него ще откриете още шест идеи за романтична закуска.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. На страниците му ще намерите кратък курс по индийска кухня, нисковъглехидратни хранителни комбинации, с които да започнете деня, рецепти със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кардамона – подправката за здраве и потентност, а наш специален гост е Деси от „Сладката история на Деси Томова“.

Тя е майстор на огледалните глазури и е създател на първия ванилов екстракт, произведен в България. Нейните неустоими кулинарни произведения изкушават с вкус.

Сигурно си мислите, че едва ли има рецепта с лук, която да ви изненада. Ние обаче ви хвърляме ръкавицата с три неочаквани идеи с лук.

Шоколадовите традиции на света също са в списанието. От специалиста по хранене Ани Стойчева ще разберете кои са най-полезните пробиотици, а Мира Донкова от Marmottes et chocolat ще ви сподели какво може да сготвите с екзотичния цитрус юзу.

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!