Няколко са версиите за произхода на това вкусно ястие. Сигурно е, че шунка са приготвяли още англосаксонците, а днес в Германия и в Англия на всяка по-тържествена вечеря се кипри по един добре приготвен розов бут. И не мислете, че това не може да бъде основното блюдо за вечерта. Ако го сервирате с няколко вида салати, разядки и дипове, може да нахраните цяла сюрия хора, а вечерята ще мине за изискана и здравословна. Поставете шунката върху голяма дървена дъска и нека всеки сам си реже от нея. Може да сложите в съседство чътни (виж рецептата) или сладко от боровинки, което също подхожда страхотно като вкус.
Има много начини за приготвяне на шунка. Англичаните и германците обикновено я предпочитат със сочна глазура, но ние ви предлагаме и два по-семпли варианта.
Най-лесната варена шунка
необходими продукти:
1,8 кг свинско месо (бут или плешка)
1 л вода
7-8 зърна черен пипер
7-8 зърна кориандър
5 зърна бахар
3 дафинови листа
100 г сол
начин на приготвяне:
1 Сварете всички подправки във водата за 1-2 мин и махнете от огъня.
2 Напълнете с част от сместта спринцовка и прободете месото, внимателно впръсквайки течността на няколко места.
3 Покрийте месото с останалата течност и дръжте в хладилник 4 дена. Всеки ден обръщайте парчето, за да навлезе саламурата от всички страни.
4 Увийте парчето с канап и го завържете.
5 Варете на много тих огън под похлупак 2,5-3 часа.
6 Преместете месото в студена вода и го подръжте там още 1,5-2 часа.
необходими продукти:
1,8 кг свинско месо (бут или плешка)
щипка черен пипер
щипка кориандър
щипка начукан бахар
2 дафинови листа
няколко щипки сол
щипка пушен червен пипер
3-4 с.л. зехтин
начин на приготвяне:
1 Смесете подправките и натъркайте месото добре от всички страни.
2 Завържете го с канап и го запържете в зехтина, за да се запечата.
3 Поставете го в плик за печене и печете около 2 часа на 180 градуса.
4 Когато го извадите от фурната, го затиснете с нещо тежко и след като изстине, махнете конците.