Няколко са версиите за произхода на това вкусно ястие. Сигурно е, че шунка са приготвяли още англосаксонците, а днес в Германия и в Англия на всяка по-тържествена вечеря се кипри по един добре приготвен розов бут. И не мислете, че това не може да бъде основното блюдо за вечерта. Ако го сервирате с няколко вида салати, разядки и дипове, може да нахраните цяла сюрия хора, а вечерята ще мине за изискана и здравословна. Поставете шунката върху голяма дървена дъска и нека всеки сам си реже от нея. Може да сложите в съседство чътни (виж рецептата) или сладко от боровинки, което също подхожда страхотно като вкус.

Има много начини за приготвяне на шунка. Англичаните и германците обикновено я предпочитат със сочна глазура, но ние ви предлагаме и два по-семпли варианта.

Най-лесната варена шунка

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

1 л вода

7-8 зърна черен пипер

7-8 зърна кориандър

5 зърна бахар

3 дафинови листа

100 г сол

начин на приготвяне:

1 Сварете всички подправки във водата за 1-2 мин и махнете от огъня.

2 Напълнете с част от сместта спринцовка и прободете месото, внимателно впръсквайки течността на няколко места.

3 Покрийте месото с останалата течност и дръжте в хладилник 4 дена. Всеки ден обръщайте парчето, за да навлезе саламурата от всички страни.

4 Увийте парчето с канап и го завържете.

5 Варете на много тих огън под похлупак 2,5-3 часа.

6 Преместете месото в студена вода и го подръжте там още 1,5-2 часа.

Шунка в плик

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

щипка черен пипер

щипка кориандър

щипка начукан бахар

2 дафинови листа

няколко щипки сол

щипка пушен червен пипер

3-4 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Смесете подправките и натъркайте месото добре от всички страни.

2 Завържете го с канап и го запържете в зехтина, за да се запечата.

3 Поставете го в плик за печене и печете около 2 часа на 180 градуса.

4 Когато го извадите от фурната, го затиснете с нещо тежко и след като изстине, махнете конците.