Въпреки цялата си прелест пролетта е време за авитаминоза, която се отразява не само на състоянието на кожата, но и на ноктите. За да се справим, първата крачка, която трябва да направим, е да обърнем внимание на менюто си.
Наблягайте на зеленчуците
Настърганите моркови, поръсени с нерафинирано растително масло, ще върнат блясъка на ноктите и ще предотвратят чупенето и разслояването им. Освен това морковите са богати на витамин А, който е основен компонент за здрави нокти. В краставиците, тиквичките и зелето се съдържат полезните силиций и сяра. Добавяйте към ястията ядки, сусам, авокадо – в тях има много витамин Е, който е антиоксидант и градивен материал за растежа и добрия външен вид на маникюра.
Витамин D, който се съдържа в морските риби, е необходим за усвояването на калция, укрепващ ноктите. С калций ще се снабдите от млечните продукти (кисело мляко, извара, сметана). Ако искате ноктите ви да са по-еластични, хапвайте елда, овесени ядки и тиквени семки – в тях има цинк и селен.
Възстановете структурата
За целта ще ви помогнат козметичните продукти за нокти с кератин и масло от жожоба. Кератинът създава солидна структура на ноктите и ги предпазва от вредното въздействие на околната среда, а жожобата прониква между слоевете на нокътната пластина, като подхранва и хидратира.
Прочетете още
- 17:00 Контейнер с боклук захвърлен след почистване – сигнал от с. Новаково СНИМКИ
- 11:00 Клонът на бездействието: Пловдивчанка чака институциите, докато дърво чупи коли СНИМКИ
- 10:00 От езеро до блато: умира едно от най-красивите места в Стара Загора СНИМКИ
- 15:12 Голямото пътуване започна! Две катастрофи станаха на "Тракия"* СНИМКИ