Гостите, които преспиват у вас и остават за закуска, обикновено са близки приятели или роднини. Затова на нея не се гледа като на социален акт, каквито често са обядът или вечерята.

Най-добре е да ги попитате от вечерта какво предпочитат за закуска. Така няма да ви се налага да гадаете и не рискувате да изпаднете в неприятната ситуация, когато масата е претрупана с неща, които никой не докосва.

Обикновено на закуска хората предпочитат филийка препечен хляб с масло, мармалад или сладко, зърнени закуски, различни видове сирена, кафе, чай. Задължително е да им предложите пресни плодове или плодов сок, а кисело мляко с овесени ядки, кълнове или мюсли са част от перфектната закуска.

Важно е да запомните, че сутрин млякото за кафето се сервира топло, а за чая - студено. Домакинята може да покаже своя вкус и при подреждането на масата. Изгладената покривка и вазата с цветя създават уют. Поставете средна плоска чиния, вилица и нож за плодовете, лъжица за киселото мляко. Има и специални ножчета за мазане на масло, но те се използват най-вече за предястията към обяда или вечерята. На закуска може един нож да се използва за мазане на масло и за плодове.

За сутрешното кафе или чай чашите са с един и същ размер - по-големи. Поставят се горе вдясно до чинията, а лъжичката за разбъркване на захарта и млякото - в чинийката зад дръжката на чашата.

Весело и приятно настроение ще създадете с различни, шарени, закачливи съдове, подбрани с намигване към всеки гост. Спокойно може да съчетавате порцелан с керамика и стъкло. Поставете на масата захар и захарин.

Ако масата за закуска е малка, помогнете си с допълнителна. На нея сложете плодовете, каните с кафе и чай, сока. Така гостите ще могат да се обслужват сами. Ако вие като домакиня ставате всеки пет минути, за да донесете нещо, без да искате ще притесните гостите. Близките хора не очакват от вас да ги обслужвате. Те може сами да станат и да си вземат това, което им липсва, или да си долеят кафе.

Не е много изискано домакинята сама да определя часа за закуската. Ако гостите ви имат собствена програма за деня, попитайте ги кога искат да закусват. Ако вие излизате преди тях за работа, подредете масата и им кажете къде да намерят кафето и хляба. Те сами ще решат кога да закусват. Ако имате обща програма с гостите си и вие като домакиня планирате деня за всички, спокойно може предната вечер да обявите: "Утре закуската е в 9 часа, защото в 9.30 трябва да излезем."