Отново се задават празници и дори да не се запасим с прекалено много храна, все ще остане нещо от великденската трапеза. Какво да правим с тези остатъци, за да не ги хвърляме, вижте сега.

Яйцата

Дори друго да не остане, яйца ще има бол. Най-малкото защото сте боядисали достатъчно, за да падне голям бой с яйца на масата. Приберете ги в хладилника и през следващите дни може да ги употребите за някоя от следните идеи:

Яйца, полети със сос

необходими продукти:

6-8 сварени и обелени яйца

5 с.л. лека майонеза

1 с.л. хрян

2 с.л. кисело мляко

2 стръка пресен лук на ситно

сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне:

1 Разрежете яйцата на половини. Ако искате, може да махнете с лъжичка жълтъка и да го ползвате за соса. Но може да залеете и яйцата заедно с жълтъците.

2 Смесете всички съставки за соса и подправете според вкуса си със сол и черен пипер.

3 Залейте половинките яйца и украсете с краставица и още пресен лук.

Яйца с пушена риба върху канапе от зелена салата

необходими продукти:

6-8 сварени и обелени яйца

пушена риба по избор – може да е сьомга, скумрия или друга

3 стръка пресен лук по избор

6 ч.л. заквасена сметана

3 с.л. кисело мляко

копър на ситно

сол и черен пипер на вкус

каперси и парченца лимон за украса

маруля или друга зелена салата по избор

начин на приготвяне:

1 Измийте, подсушете и нарежете зелената салата.

2 Нарежете яйцата на половинки и ги подредете върху салатата.

3 Накъсайте рибата и я сложете върху яйцата.

4 Залейте с дресинг от сметана, кисело мляко и копър, подправени на вкус със сол и черен пипер.

4 Украсете с нарязан на ситно пресен лук, копър, каперси и парченца лимон.

Яйца с други остатъци

необходими продукти:

6-8 сварени и обелени яйца

плънка според това, което ви е останало от трапезата:

вариант 1: с руска салата

Разрежете яйцата на половини, махнете жълтъците и ги напълнете с останалата руска салата. Отгоре натрошете жълтъците и залейте с 1 с.л. зехтин

вариант 2: с картофена салата и колбаси или студено агнешко

Нарежете яйцата на кубчета и ги смесете с останалата картофена салата, добавете колбаси по желание или студено агнешко месо и овкусете с дресинг от 3 с.л. кисело мляко, 1 с.л. горчица, 2 с.л. сок от лимон.

вариант 3: с праз и сирене

Нарежете 1 стрък праз на ситно, намачкайте сиренето и яйцата, смесете всичко, залейте със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.

вариант 4: с паста

Сварете паста по избор – спагети, някакви макарони или друго. Нарежете яйцата на парченца и ги смесете с пастата. Ако са ви останали домати от обедното меню, задушете 1 глава стар лук, няколко скилидки чесън и доматите. Оставете соса да къкри, докато се сгъсти, и го подправете със сол, захар, черен пипер и босилек. Залейте пастата с доматения сос и се насладете на съвсем различно великденско ястие.

Ако пък искате студена салата от паста, може да не заливате със сос, а да смесите сварената паста с парченцата яйца, чери домати наполовина и зеленчуци по избор.

вариант 5: с препечени филийки и хайвер

Нарежете хляба на филийки, запечете ги в тостер, сложете най-отдолу листо маруля, върху нея - сварено яйце, и отгоре – червен хайвер.

Козунакът

Другото, което със сигурност ще остане, ще бъде козунакът. А дори и най-хубавият козунак след няколко дена изсъхва и вече не е така приятен за ядене. Предлагаме ви няколко начина да го оползотворите и да приготвите нещо различно за семейството си.

Сочен козуначен пудинг

необходими продукти:

400 г козунак

400 мл прясно мляко

4 яйца

4 ябълки

8 с.л. захар

стафиди, накиснати в ром

1 ванилия

кората от 1 лимон

кората от 1 портокал

70 г масло

начин на приготвяне:

1 Разтопете маслото в тавичка и оставете фурната на 180 градуса.

2 Разкъсайте козунака на едри залци и го подредете върху разтопеното масло.

3 Разбъркайте яйцата, млякото, захарта, след което добавете към тях настърганите ябълки, стафидите, ванилията, кората от лимона и кората от портокала. Залейте с тази смес козунака и върнете тавичката във фурната.

4 Печете 30 минути. Разрежете сладкиша, след като поизстине.

Може да сервирате със сладолед или с бита сметана.

Скалички

необходими продукти:

200 г козунак

200 г масло

200 г смлени орехи

100 г кафява или кокосова захар

50 г кокосови стърготини

1 черен шоколад

начин на приготвяне:

1 Нарежете козунака на филии и ги запечете. Когато изстинат, ги натрошете на ситно или ги смелете като галета.

2 Разбийте маслото със захарта на пухкав крем.

3 Смесете всичко – масления крем, галетата от козунак, орехите и кокосовите стърготини и направете от тях топчета или скалички.

4 Разтопете шоколада на водна баня и залейте с него всяка от скаличките.

Може да украсите със смлени орехи и/или кокосови стърготини.

По желание може да добавите и сушени плодове – стафиди, боровинки, фурми.

Малък съвет

Вместо да пържите хляб за закуска, използвайте останалия козунак. Ще станат най-вкусните пържени козуначени филийки, които сте опитвали.

За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание „Рецепти за здраве“.

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!