Златното мляко е напитка от аюрведата с изключителни качества за нашето здраве. Неговата основна съставка и куркумата, която е известна с богатия си набор от полезни свойства за организма. Златното мляко се приготвя лесно и има следните ползи:

- Притежава антираково действие

- Намалява нивото на холестерола

- Укрепна имунната система

- Регулира кръвното налягане

- Чисти организма от токсини

- Подобрява храносмилането

- Регулира метаболизма и е идеално за диети

- Засилва паметта и концентрацията

За да си приготвите златно мляко, трябва първо да приготвите пастата от куркума. За нея ви е необходима ¼ ч.ч. куркума (3 с.л. с връх), която да разбъркате на каша с ½ ч.ч. топла вода. Водата е добре да бъде филтрирана или предварително преварена. Добавете ½ ч.л. черен пипер и разбъркайте добре. Ако пастата се получи твърде суха, добавете още вода.

За да приготвите самото мляко, може да използвате мляко по ваш вкус и според режима ви на хранене – краве, козе, оризово, ядково и т.н. Стоплете 2 ч.ч. от вашето мляко заедно с 1 ч.л. от пастата от куркума. Подсладете с мед, кленов сироп, петмез или друго и овкусете с джинджифил, канела, кардамон. Когато изстине, сложете 1 ч.л. масло – например гхи или кокосово.

-----

Не пропускайте да добавяте черен пипер, когато ползвате куркума. Той увеличава лековитостта й 1000 пъти.

По-лесен вариант

Ако нямате време за всичко това, загрейте желаното от вас мляко заедно с куркумата, черния пипер и 1 ч.л. кокосово масло. Когато заври, го дръпнете от котлона и оставете да поизстине. Подсладете по ваше желание.

За още вкусни предложения за десерти и други ястия четете в новия брой на вкусното ни списание "Рецепти за здраве". В него ще откриете още шест идеи за романтична закуска.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. На страниците му ще намерите кратък курс по индийска кухня, нисковъглехидратни хранителни комбинации, с които да започнете деня, рецепти със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кардамона – подправката за здраве и потентност, а наш специален гост е Деси от „Сладката история на Деси Томова“.

Тя е майстор на огледалните глазури и е създател на първия ванилов екстракт, произведен в България. Нейните неустоими кулинарни произведения изкушават с вкус.

Сигурно си мислите, че едва ли има рецепта с лук, която да ви изненада. Ние обаче ви хвърляме ръкавицата с три неочаквани идеи с лук.

Шоколадовите традиции на света също са в списанието. От специалиста по хранене Ани Стойчева ще разберете кои са най-полезните пробиотици, а Мира Донкова от Marmottes et chocolat ще ви сподели какво може да сготвите с екзотичния цитрус юзу.

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!