В редакцията на  No Comment получихме прелюбопитен фиш за депутатска заплата. Изпрати ни го читател, който твърди, че го е намерил случайно, пред една болница.
Това е фиш за заплата на депут от „БСП – Лява България“ и откъм сумите, които получава няма никаква изненада. Депутатските заплати – заслужени или не, – са публични, тяхната стойност се гласува в пленарна зала и представлява точно три пъти средната работна заплата за страната. Върху тази сума се трупат проценти за клас прослужено време и пари за работа в комисиите. Ако е председател или зам. председател на парламента или на някоя от комисиите – още!
Но! Както винаги, има едно голямо „но“, а в случая и няколко малки. В този фиш няколко неща веднага се набиват на очи.

Депутатът Димитър Горов се осигурява срещу евентуална трудова злополука, за което е платил сумата от 18, 20 лв.

Вероятно всички депутати го правят, но веднага възниква въпросът каква точно трудова злополука може да преживее един депутат?! Работата му е да стои в парламента, да участва в законодателна дейност, в работата на комисиите (в този случай две) и да натиска бутона за гласуване.
Този ред от депутатския фиш предизвика у нас някои притеснения.

Какво разказва един загубен депутатски фиш за заплата? - картинка 1

Димитър Горов - депутат от "БСП - Лява България"

Очевидно, съществуват редица рискове за депутатската кожа, за които ние, простосмъртните, дори не подозираме!

Например, народният избраник може да се набоде на химикалка по време на някой ожесточен спор в комисиите. Или може да се подхлъзне на  път за трибуната и да вземе да потроши някой депутатски глезен. Или – не дай, Боже,  – да му заседне пръста на бутона при някое от гласуванията и да се наложи да му бъде оказана спешна медицинска помощ! Санким, на депутата единият пръст му е работен инструмент, нали?

Фиш за получено месечно възнаграждение на депутата Димитър Горов

Ще кажете, заяждаме се на дребно, такъв е законът. Вярно, на дребно е, затова да видим другото по-„едро“!

Както знаете, парламентът плаща с нашите данъци сметките за комунални услуги в служебните жилища, които депутатите обитават по време на престоя си в София.

Забележете т. 399 във фиша, в която е записано „ТЕЦ м. 3 – 33.04 лв.“. Сега бягайте в кухнята, извадете от тефтера вашата собствена сметка за м. март 2016 г. и проверете какво пише там. Освен ако не обитавате боксониера 4 на 5 метра, бас ловим, че сте платили някъде между 100 и 250 лв.! Толкова е средната сума за повечето българи на месец през зимния сезон.

Очевидно, депутатите се топлят по цени от комунизма!

В т. 401 на същия фиш са записани 2 лв. за дялово разпределение, а под него – ВОДА – 2.09. Почти прекрасно, нали? Както се казва, дай, боже, всекиму такива сметки, но уви!

Общо, консумацията на депутата Горов на вода и топло за месец март (който беше един от студените тази година!) е 36 лв. Разбира се, ние не допускаме, че е стоял на студено, нито, че не се е къпал! Не си го и помисляме даже, все пак е депутат и се среща с хора, трябва да има добра лична хигиена. Обаче, кубик вода в столицата струва 1.76 лв. с ДДС-то! Следователно, ако приемем, че се е къпал поне веднъж на ден, излиза, че всички българи плащаме баснословни суми за топла вода и парно, а за родните депутати, получаващи средно по около 5000 лв., цените са различни?

Алоу, Топлофикация? Кой плаща реални сметки и кой – завишени?

Може би, без да иска, г-н Горов, губейки своя фиш пред столично здравно заведение, дори не е предполагал как ни осветли по въпроса

защо депутатите не разбират и не живеят с проблемите на своите избиратели?

Както е казал народът „ситият на гладния не вярва“…

Благодарим ви за всичко, господа народни представители!

Източник: http://www.no-comment.bg/